Ο,τι πράττεις, εισπράττεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα του πρώτου απολογισμού που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη για το διάστημα που εκτείνεται από την προ μηνός έναρξη των περιοδειών της Φώφης Γεννηματά σε όλη τη χώρα έως σήμερα. Τα πρώτα αποτελέσματα της «πορείας προς τον λαό» ή του «οδοιπορικού διαλόγου» –όπως έχουν ονομαστεί –σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι θετικά. Εκτιμούν δηλαδή ότι η ανταπόκριση του κόσμου επιβραβεύει στην πράξη όσα αποφασίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια της προέδρου του ΠΑΣΟΚ «να ξανασυναντήσει τους πολίτες και να φέρει πίσω στελέχη της Κεντροαριστεράς» κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό προκύπτει και από τα δύο τελευταία ταξίδια της Γεννηματά στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη Παρασκευή, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό που πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ομιλία προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, όπου διεξήχθη, συγκεντρώθηκαν περίπου 250 άτομα. Ο αριθμός ήταν αρκετά ικανοποιητικός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παροικούντων τη Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό επειδή ανάμεσά τους βρέθηκαν και παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην βουλευτής Βασίλης Γιουμαντζίδης και ο Θάνος Σπανός, οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στο ΚΙΔΗΣΟ. Στο ακροατήριο της Γεννηματά βρέθηκαν επίσης και άλλα παλαιότερα μέλη του κόμματος, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχαν πολιτικά «αλλαξοπιστήσει», θέτοντας υποψηφιότητα στο δημοτικό συμβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως έτσι εξηγείται γιατί η ομιλία της προέδρου Φώφης Γεννηματά είχε έντονα στοιχεία αυτοκριτικής και πολλαπλά μηνύματα ενότητας. «Αυτή η νέα μεγάλη πορεία, από τη μία άκρη της Ελλάδας προς την άλλη, έχει έναν και μόνο στόχο. Να ξανασυναντηθούμε. Στη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, η πολιτική έχασε σε πολλές περιπτώσεις την επαφή της με την κοινωνία. Μπροστά στα αδυσώπητα διλήμματα για τη χώρα, υποχώρησε η κοινωνική διάσταση της πολιτικής μας» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «ωριμότητα και αυτογνωσία ώστε να βρισκόμαστε σε ασυμβίβαστη ρήξη με ό,τι μας πλήγωσε και αισιοδοξία για να αποτελέσουμε ξανά ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής». Γι’ αυτό, υπογράμμισε, χρειάζεται σήμερα να επιβληθεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία ώστε να μεταφερθεί αύριο στη Βουλή.

Στο πλαίσιο των περιοδειών της, η Γεννηματά επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, το Γενικό Νοσοκομείο Εδεσσας, ενώ συναντήσεις είχε με τη δήμαρχο της πόλης και φορείς του νομού. Στις παρεμβάσεις της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «αναξιοπιστία και ανικανότητα», επισημαίνοντας ότι «καλλιεργεί τον διχασμό και τον ταξικό πόλεμο», αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «δεν είναι λύση η συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει η ΝΔ».

Στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερος σταθμός της Φώφης Γεννηματά ήταν η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Συγκέντρωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και των PES Activists. Από το βήμα του εκθεσιακού κέντρου Helexpo, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μία ολόκληρη γενιά» και αναγνώρισε ότι η κατάσταση των νέων στην Ελλάδα είναι ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. «Είναι όμως και πολιτικό και εθνικό πρόβλημα. Πολλοί νέοι και νέες αισθάνονται απογοήτευση και ματαίωση. Δεν κάνουν όνειρα ή φεύγουν από τη χώρα. Δεν εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή γιατί δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό» υποστήριξε, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους νέους να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του χώρου. «Θέλουμε τη ματιά σας, θέλουμε την αμφισβήτησή σας, θέλουμε τις απόψεις σας, θέλουμε τις διαφωνίες σας, θέλουμε τη φωνή σας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, η Γεννηματά ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων –που από καιρό έχει οργανώσει με το επιτελείο της –προκειμένου να γίνει πιο ενεργή η συμβολή των νέων της Κεντροαριστεράς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στη συγκέντρωση του PES βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος, καθώς και η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.