Μετά από αρκετές πρόβες, συζητήσεις και αυτοσχεδιασμούς ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς και οι ηθοποιοί Στέλιος Δημόπουλος και Μιχάλης Ζαχαρίας αποφάσισαν ότι το πλάσμα που θα μπορούσε να μιλήσει για την φθορά, για την μοίρα όλων των πραγμάτων που είναι η φθορά τους, είναι το πιο εφθαρμένο πλάσμα που έχει επινοήσει η ανθρώπινη φαντασία: ένα βαμπίρ. «Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ- Η φθορά» είναι ο τίτλος της παράστασης που στηρίζεται στο κείμενο του Δημήτρη Τσεκούρα «Η φθορά» και ανεβαίνει απόψε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

«Είναι ένα κείμενο το οποίο είχα διαβάσει εδώ και κάποια χρόνια και μου έκανε εντύπωση ο κυνισμός και το χιούμορ του συγγραφέα» λέει ο σκηνοθέτης. «Έτσι και αλλιώς πιστεύω ότι τα μεγάλα φιλοσοφικά θέματα, μόνο με χιούμορ μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς και αυτό ήταν που μου άρεσε στη γραφή του Τσεκούρα. Έχει μια κυνική ματιά για τα πράγματα, η οποία προσωπικά με αφορά πολύ. Παράλληλα με το θέμα της φθοράς το κείμενο αυτό, ασχολείται με την πάλη που δίνει ο συγγραφέας και κατά συνέπεια ο καλλιτέχνης, για να καταπολεμήσει τη φθορά. Αυτό είναι και το αισιόδοξο μέρος του βιβλίου. Ουσιαστικά το βιβλίο προτείνει σαν καταφυγή την Τέχνη. Αυτό είναι που εμένα με αφορά πολύ και γενικότερα το θέατρο και τον θεατή»συνεχίζει ο Γεωργαλάς.

«Βλέπω ότι σήμερα υπάρχει μια εμμονική τάση προς το θέατρο και προσέλευση του κόσμου, παρά την κρίση που ζούμε. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δείχνει από τη μια μεριά ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα σε κάποιους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, από την άλλη μεριά ο κόσμος που δεν εκφράζεται, έχει ανάγκη να επικοινωνήσει με την Τέχνη. Αυτό ακριβώς με έναν ποιητικό τρόπο προσπαθεί να δείξει η παράσταση. Ενδεχομένως το καταφύγιο των ανθρώπων που έτσι και αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να φθαρούμε είναι η Τέχνη. Αυτό προσπαθώ να δώσω με μια ποιητική σύνθεση.Το βαμπίρ εμπεριέχει τη φθορά αιώνων και τη σοφία βέβαια των αιώνων. Υπάρχει πολύ έντονα η σχέση του δημιουργού και του δημιουργήματος. Ο ένας ηθοποιός παίζει τον δημιουργό και ο άλλος που είναι το βαμπίρ κάνει το δημιούργημά του. Ουσιαστικά το βαμπίρ δεν είναι τίποτα άλλο από μια φαντασίωση του δημιουργού. Αντί να μας μιλήσει ο ίδιος μιλά το δημιούργημά του. Ο ένας είναι σχεδόν σιωπηλός».

Ταυτότητα παράστασης

«Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ – Η φθορά» του Δημήτρη Τσεκούρα

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς

Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος

Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Δημόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρίας

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλ. 210-9212.900) www.nkt.gr

Από 7.10.2016 μέχρι 27.11.2016

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15

Κυριακή στις 19.00