Σε μια ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες ο αγιασμός της νέας Συνόδου της Βουλής. Η νέα κοινοβουλευτική σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μια σκυθρωπότητα κι ένας υποβόσκων εκνευρισμός είχαν καλύψει τα πρόσωπα των κυβερνητικών στελεχών. Οι πρωταγωνιστές στην Ολομέλεια προσπάθησαν τουλάχιστον να κρατήσουν τα προσχήματα. Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, ασπάστηκε σταυρωτά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο καθώς εκείνος έμπαινε στην αίθουσα κι όταν μια άκρη από τα άμφιά του πιάστηκε στα υπουργικά έσπευσε να την ξεμπλέξει. Επίσης μετά το τέλος της τελετής κατά την έξοδο του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Αλέξης Τσίπρας τον σταμάτησε. Του κράτησε τα χέρια και είχε σύντομη συζήτηση μαζί του. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, πιθανότατα αναφέρθηκε στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Προφανώς, με αυτό τον τρόπο ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους. Και είχε πολλούς λόγους –δεδομένου ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της αντιπαράθεσης για τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών –αλλά δύο πιο σημαντικούς: Πρώτον, στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος άφησε σαφείς αιχμές για τα λόγια και τα έργα της κυβέρνησης. «Σας ευχόμαστε καλή δύναμη, με πολλή φρόνηση και πολλή σύνεση σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά εντός της Ολομέλειας. Δεύτερον, ήταν ενήμερος για όσα είχαν προηγηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. «Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε» ήταν η πρώτη φράση του Ιερώνυμου, την οποία επανέλαβε και στα αρχαία ελληνικά («Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν»). Επισήμανε δε πως «το καράβι βουλιάζει και νομίζουμε ότι μόνο για μερικούς βουλιάζει, αλλά βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία σε όλους».

Ποια ήταν η στάση του Προέδρου της Βουλής; «Είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο κλαρί» απάντησε ο Νίκος Βούτσης, για να συμπληρώσει πως «συναποτελούμε ένα δέντρο που έχει βαθύτατες ρίζες αλλά είναι εκτεθειμένο στις παγκόσμιες οικονομικές και αξιακές συγκυρίες. Θα πρέπει να στηρίξουμε αυτό το δέντρο στο όνομα των παιδιών μας και των εγγονιών μας, δεν πρέπει να ζήσουν με μικρότερες προσδοκίες». Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η απάντηση του Ιερώνυμου όταν μετά το τέλος του αγιασμού ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοούσε όταν έλεγε πως «τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε». Λακωνικά σχολίασε «εσείς ξέρετε». Δεν έκρυψε την πικρία του αν και υποστήριξε ότι «πάντα υπάρχει έδαφος για συνεννόηση».

Ο ψάλτης Φίλης. Κατά τα λοιπά, στην Ολομέλεια την ώρα του αγιασμού ο υπουργός Παιδείας επέλεξε να καθήσει στο –όχι και τόσο προσβάσιμο –πέμπτο υπουργικό έδρανο της πρώτης σειράς. Ηταν μια διακριτική απόσταση ασφαλείας καθώς δεν χρειάστηκε να χαιρετίσει κανένα από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, χαιρέτισε τον προκάτοχο του Φίλη Αριστείδη Μπαλτά, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Νίκος Φίλης, χωρίς να πτοηθεί από την κόντρα που έχει ξεσπάσει, έψαλε κατά την τελετή όπως ακριβώς κάνει σε κάθε τέτοια περίσταση. Ομοίως έπραξε και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε να μην πλησιάσει στα βουλευτικά έδρανα για καθαγιασμό και ασπασμό του Σταυρού. Είναι η δεύτερη φορά που επιλέγει κάτι τέτοιο –είχε ξανασυμβεί και στην ορκωμοσία των βουλευτών (9/2015) –με πολλούς στη Βουλή να υποστηρίζουν πως τείνει να καθιερώσει μια νέα παράδοση.

Ο Κυριάκος και οι απουσίες. Από τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος στην Ολομέλεια έφτασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Λίγα λεπτά αργότερα στην αίθουσα μπήκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Θανάση Παφίλη και τον Χρήστο Κατσώτη κι αμέσως μετά η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για αρκετή ώρα είχε πηγαδάκι με τον γαλάζιο αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Απόντες από την τελετή ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Οι αιχμές του Ιερώνυμου

«Σας ευχόμαστε καλή δύναμη, με πολύ φρόνηση και πολύ σύνεση σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά εντός της Ολομέλειας.

«Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε», ήταν η πρώτη φράση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, νωρίτερα στο γραφείο του Νίκου Βούτση. Ακολούθησε και δεύτερο «χτύπημα»: «Το καράβι βουλιάζει, αλλά βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία σε όλους»