Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ ενεπλάκησαν σε αντεγκλήσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, διακόπτοντας ο ένας την άλλη, και αντιστρόφως, επανειλημμένα στην πρώτη τους, κρίσιμη τηλεμαχία, που αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας.

Αφού αντάλλαξαν χειραψία με χαμόγελα, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Αντάλλαξαν κατηγορίες για ψεύδη και διαστρεβλώσεις και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να διασταυρώσουν τα γεγονότα. Η Κλίντον του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα• ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

«Εχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. «Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα»; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών, ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

«Ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο»

Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει πολύ πολιτικό ρόλο.

Είπε επίσης ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στον χειρισμό της επικοινωνίας της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ για τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. «Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους», σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών, αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Ο τόπος γέννησης του Ομπάμα

Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι αστυνόμοι του κόσμου» ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες. «Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι η Κλίντον έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών τον κατηγόρησε ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς και υπήρξαν αντεγκλήσεις εκατέρωθενγια το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ και αφορά το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.

«Πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την κατηγορία του ότι ήταν η αποτυχημένη εκστρατεία της Κλίντον το 2008 που ήγειρε το ζήτημα—κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν αληθεύει. «Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά, κανένας δεν νοιαζόταν (…). Ημουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε.

Οι αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον. Επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.

Η Κλίντον επέκρινε τον Τραμπ διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν. Είπε ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.

«Δεν έχεις την ενέργεια που χρειάζεται ένας πρόεδρος»

Εκείνος της επιτέθηκε για την πολιτική της όσον αφορά το εμπόριο και προέβλεψε ότι θα εγκρίνει εμπορική συμφωνία με κράτη της Ασίας παρότι έχει πει το αντίθετο στην προεκλογική της εκστρατεία.

«Ησουν εντελώς υπέρ της, μετά άκουσες τί έλεγα, πόσο άσχημη είναι, και τότε είπες «δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτόν τον διάλογο», αλλά αν νικήσεις, θα την εγκρίνεις», ανέφερε.

Η Κλίντον απέρριψε το επιχείρημά του. «Ντόναλντ, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα».

Ο Τραμπ της είπε ότι δεν έχει «την ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αυτή δεν έχει την ενέργεια (…) Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια», τόνισε.

«Οταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (…) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια», του απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο—από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το «χάος στη Μέση Ανατολή», τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας κ.ά.

Ανοδος των ασιατικών αγορών

Οι αγορές της Ασίας ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους, ένδειξη πως αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι η Κλίντον κερδίζει την αναμέτρηση με τον Τραμπ. Οι αγορές τείνουν να θεωρούν την Κλίντον υποψήφια του status quo, ενώ ελάχιστοι έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τί θα σήμαινε η νίκη του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το εμπόριο ή την αμερικάνικη οικονομία.

Οι τηλεθεατές της εκπομπής αναμενόταν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Κατά εκτιμήσεις, οι τηλεθεατές θα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια.

Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Η τηλεμαχία αυτή χαρακτηριζόταν εξαιρετικά κρίσιμη καθώς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η Κλίντον τους τελευταίους μήνες έναντι του Τραμπ έχει εξανεμιστεί.

Προβλέπεται να γίνουν άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψηφίων, την 9η και την 19η Οκτωβρίου.