Λίγο πιο χαμηλά, σε νέο ιστορικό χαμηλό, έπεσε η μετοχή της Deutsche Bank -έστω κι αν η υποχώρησή της δεν συγκρίνεται με τη βουτιά της προηγούμενης συνεδρίασης- την ώρα που φωνές στη χρηματοπιστωτική αγορά επισημαίνουν ότι η σημασία της τράπεζας δεν επιτρέπει ναυάγιο.

Η ίδια η Μέρκελ, την οποία δημοσιεύματα θέλουν αρνητική σε διάσωση με το βλέμμα στις εκλογές, περιορίστηκε στο ότι η τράπεζα είναι «τμήμα» του γερμανικού τραπεζικού τοπίου, κι ότι «ευελπιστεί ότι τα προσωρινά της προβλήματα θα επιλυθούν».

Η Deutsche Bank, που εκτός από τα αδύναμα αποτελέσματά της και την εν εξελίξει αναδιάρθρωση, βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό πρόστιμο από τις αμερικανικές Αρχές, έχει προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών. Τη Δευτέρα, η ανησυχία αυτή είχε αποτυπωθεί με την βουτιά της μετοχής της κατά 7,5%, η οποία την Τρίτη συνεχίστηκε με 2%, καταλήγοντας στο ναδίρ του λίγο πάνω από τα δέκα ευρώ.

Την πτώση είχε πυροδοτήσει δημοσίευμα, που επικαλείτο πηγές στο Βερολίνο, πως η γερμανική κυβέρνηση είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» σε πακέτο διάσωσης πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2017. Η ίδια η τράπεζα επιμένει πως θα αντιμετωπίσει αυτόνομα τις «δυσκολίες» της.

Την Τρίτη, η καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ κλήθηκε να σχολιάσει προσωπικά την υπόθεση και η διατύπωσή της ήταν πολύ προσεκτική -και σαφής μέσω της «επιμέλειάς» της: Η Deutsche Bank, είπε, «είναι τμήμα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος» και «φυσικά ελπίζω ότι για όλες οι εταιρείες, εάν επίσης αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά».

Όχι μόνο η Μέρκελ απέφυγε, όπως ήταν αναμενόμενο, να μιλήσει για ενδεχόμενο επέμβασης της κυβέρνησης, αλλά συνειδητά χαρακτήρισε «τμήμα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», επί λέξει, την Deutsche Bank -δηλαδή απέφυγε φράση που να θυμίζει ανοικτά το «too big to fail», που δεν ακούγεται καθόλου καλά σε προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, τέτοιου είδους φρασεολογία χρησιμοποιείται ήδη από παράγοντες της αγοράς. Όπως για παράδειγμα από τον διευεθυντή επενδύσεων της Allianz Global Investors, τον Αντρέας Ούτερμαν. Ο Ούτερμαν, μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι η τράπεζα είναι «υπερβολικά σημαντική για τη γερμανική οικονομία», δηλώνοντας πεπεισμένος πως η γερμανική κυβέρνηση «στο τέλος θα επενέβαινε εάν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα», ή αν στην εικόνα της μετοχής της η υπόθεση γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».