Το νέο σύστημα διεξαγωγής της Α1 πόλο γυναικών είχε την… τιμητική του κατά τη σημερινή κλήρωση των πρωταθλήματων πόλο για την περίοδο 2016-17.

Το περίπλοκο σύστημα, το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις (σε ό,τι αφορά την κανονική περίοδο), ανέλαβε να παρουσιάσει και να εξηγήσει στους εκπροσώπους των σωματείων ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ και τέως ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Μορφέσης.

Στόχος του είναι να εξαλείψει τους αγώνες μηδενικού ενδιαφέροντος, μεταξύ ομάδων με πολύ μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, και να αυξήσει τα αμφίρροπα παιχνίδια.

Είναι χαρατηριστικό ότι οι δύο διεκδικητές του τίτλου, Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη, αναμένεται να αναμετρηθούν από εννέα έως δώδεκα φορές μέσα στη σεζόν (συμπεριλαμβανομένων των πλέι-οφ, όπου λογικά θα κοντραριστούν στους τελικούς).

Συνοπτικά το νέο σύστημα της Α1 γυναικών έχει ως εξής:

Α’ ΦΑΣΗ (2 όμιλοι/6 αγωνιστικές):

– Όμιλος Α: Οι πρώτοι τέσσερις του περσινού πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Βουλιαγμένη, ΝΟ Ρεθύμνου, Εθνικός)

– Όμιλος Β: Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες (Γλυφάδα, Τρίτων Αμαρουσίου, Ηλυσιακός, ΝΕ Πατρών)

Β’ ΦΑΣΗ (3 όμιλοι):

– Όμιλος Γ: Ο πρώτος και ο δεύτερος του Α΄ ομίλου (Α1, Α2) παίζουν μία μίνι-σειρά στις δύο νίκες (2-3 αγωνιστικές)

– Όμιλος Δ: Μετέχουν ο τρίτος και ο τέταρτος του Α΄ ομίλου, ο πρώτος και ο δεύτερος του Β΄ ομίλου (6 αγωνιστικές)

– Όμιλος Ε: Ο τρίτος και ο τέταρτος του Β΄ ομίλου (Β3, Β4) παίζουν μία μίνι-σειρά στις δύο νίκες (2-3 αγωνιστικές)

Γ’ ΦΑΣΗ (2 όμιλοι/6 αγωνιστικές)

– Όμιλος Ζ (Θέσεις 1-4): Μετέχουν οι δύο ομάδες του Γ΄ ομίλου και οι πρώτοι δύο του Δ΄ ομίλου (6 αγωνιστικές). Οι ομάδες ξεκινούν με την εξής βαθμολογία: Γ1 6β., Γ2 3β., Δ1 1β., Δ2 0β.

– Όμιλος Η (Θέσεις 5-8): Μετέχουν οι δύο τελευταίες ομάδες του Δ΄ ομίλου και οι δύο ομάδες του Ε΄ ομίλου (6 αγωνιστικές). Οι ομάδες ξεκινούν με την εξής βαθμολογία: Δ3 6β., Δ4 3β., Ε1 1β., Ε2 0β.

ΠΛΕΪ ΟΦ

Μετέχουν οι τέσσερις ομάδες του Ζ΄ ομίλου και το σύστημα παραμένει το ίδιο με πέρυσι: ημιτελικοί (Ζ1-Ζ4 και Ζ2-Ζ3) και «μικρός τελικός» στις δύο νίκες, η σειρά των τελικών στις τρεις.

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ

Ο πρώτος και ο δεύτερος του Η΄ ομίλου παίζουν ένα μονό παιχνίδι για τις θέσεις 5-6. Ο τρίτος και ο τέταρτος του Η΄ ομίλου θα αγωνιστούν για την παραμονή στην κατηγορία. Όπως διευκρινίστηκε, εδώ θα υπάρξει σειρά αγώνων στις δύο νίκες και όχι νοκ-άουτ ματς, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Διαθεσόπουλος: «Η Εθνική γυναικών αδικήσε τον εαυτό της»

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της κλήρωσης σε Α1 ανδρών και γυναικών, κύλησε χωρίς απρόοπτα. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, στάθηκε περισσότερο στις επιτυχίες που είχε το πόλο κατά την περασμένη περίοδο, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και με τις εθνικές ομάδες.

«Η εθνική ανδρών ήταν η μόνη σε ομαδικό άθλημα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καταλαμβάνοντας μάλιστα την έκτη θέση. Το σύστημα είναι άδικο, γιατί όλα κρίνονται σε ένα παιχνίδι, και εμείς ως FINA προβληματιζόμαστε και θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Είχαμε επίσης και την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου, τον Ιανουάριο. Η εθνική απέδειξε ότι το μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Καζάν δεν ήταν τυχαίο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΟΕ, ενώ για την εθνική γυναικών ανέφερε:

«Στο προολυμπιακό της Γκούντα κάναμε τη μεγαλύτερη αδικία που μπορούσαμε στον εαυτό μας. Ημασταν μέσα στο… αεροπλάνο για το Ρίο, είδαμε τις Ρωσίδες απ’ έξω και τους είπαμε «μπείτε εσείς, εμείς θα πάμε την άλλη φορά». Πιστεύω ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτή η ομάδα θα έπαιρνε μετάλλιο».

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος έκανε επίσης αναφορά στις επιδόσεις των «μικρών» εθνικών ομάδων, αλλά και των ελληνικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τη δεύτερη θέση του Ολυμπιακού στο Champions League ανδρών.

Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τη NOVA, η οποία θα συνεχιστεί και φέτος, και ζήτησε τη συνεργασία των σωματείων ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των εγχώριων διοργανώσεων.

Οι βραβεύσεις των κορυφαίων

Πριν από τις κληρώσεις, πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των κορυφαίων της περασμένης χρονιάς, όπως αναδείχθηκαν από την ψηφοφορία των δημοσιογράφων.

Τα αντίστοιχα βραβεία παρέλαβαν ο Άγγελος Βλαχόπουλος (MVP της Α1 ανδρών), ο οποίος μάλιστα έφτασε σήμερα στην Αθήνα από την Ιταλία, όπου αγωνίζεται πλέον με το σκουφάκι της Ποζίλιπο Νάπολι, ο Γιόσιπ Πάβιτς (καλύτερος τερματοφύλακας της Α1 ανδρών), ο Θόδωρος Βλάχος (κορυφαίος προπονητής της Α1 ανδρών), ο Γιάννης Φουντούλης (πρώτος σκόρερ της Α1 ανδρών), η Αλεξάνδρα Ασημάκη (MVP και πρώτη σκόρερ της Α1 γυναικών), η Έλενα Κούβδου (καλύτερη τερματοφύλακας της Α1 γυναικών) και ο Χάρης Παυλίδης (κορυφαίος προπονητής της Α1 γυναικών).