Ορατός είναι ο κίνδυνος για νέα μεσοσταθμική μείωση 6%-8% στις επικουρικές συντάξεις το 2017 (εκτός από τις περικοπές έως 50% που έγιναν φέτος), ενώ ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα «στενάζει» από τα ελλείμματα που διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ για το 2016.
Οι συνεχόμενες περικοπές στις επικουρικές, λόγω Μνημονίων, έφθασαν έως και το 80% εξαφανίζοντας την παροχή και οδηγώντας τους συνταξιούχους (μαζί με τις άλλες περικοπές Κατρούγκαλου) στα όρια της φτωχοποίησης.
«Στο τέλος του 2016 οι δαπάνες της επικουρικής θα είναι 4 δισ. ευρώ και τα έσοδά της θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Η επικουρική θα μπει στο 2017 με έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης. Για να προσθέσει: «Από τη στιγμή που το σύστημα επικουρικής ασφάλισης έχει γίνει ένα σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή οι δανειστές απαγορεύουν στον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτεί κάποια από τα ελλείμματα της επικουρικής, είτε θα αυξηθούν οι εισφορές είτε θα μειωθούν οι παροχές».
Πάντως το τρίτο και φαρμακερό χτύπημα στις επικουρικές θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου. Στο φάσμα των περικοπών αυτή τη φορά θα μπουν οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), οι δικαιούχοι επικουρικών του τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και οι συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ). Κατά πάσα πιθανότητα - θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες - η παρακράτηση των αναδρομικών δεν θα αρχίσει από τις συντάξεις του Οκτωβρίου αλλά από τον Νοέμβριο.

Ο ΟΑΕΕ. Στο μεταξύ ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ θα ζητήσει ο ΟΑΕΕ (Οργανισμος Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) από τον ασφαλιστικό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) προκειμένου να βγάλει χωρίς προβλήματα τη χρονιά. Ως γνωστόν, ο ΟΑΕΕ καταβάλλει τις συντάξεις με δανεικά. Ηδη, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
 
Πάντως χθες το απόγευμα, οριακά, με ψήφους 9 κατά και 7 υπέρ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ απέρριψε την πρόταση της διοίκησης για έγκριση αιτήματος χρηματοδότησης από το ΑΚΑΓΕ. Η διοίκηση του ιδρύματος ξεκαθάρισε ότι απαιτούνται περίπου 200 εκατ. ευρώ όχι για την πληρωμή των συντάξεων αλλά για πληρωμή μέρους των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ.
Οπως έγινε γνωστό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του». Η διοίκηση του ιδρύματος ανακοίνωσε χθες ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016 αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από