Περισσότερα από 45 δισ. ευρώ δάνεισε χθες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο ειδικού προγράμματος της ΕΚΤ, γνωστού ως TLTRO-II. Το κόστος των δανείων τετραετούς διάρκειας είναι μηδενικό και μάλιστα ενδέχεται στην πορεία να φτάσει ακόμη και στο μείον 0,4%. Εάν συμβεί αυτό, η ΕΚΤ ουσιαστικά θα πληρώνει τις εμπορικές τράπεζες για να τις δανείσει. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να δανειστούν ανάλογα με τον όγκο των δανείων που χορηγούν στις τράπεζες και τα νοικοκυριά. Εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΚΤ να αυξήσει τον δανεισμό και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι οι προσπάθειες της τράπεζας να αυξήσει τον δανεισμό έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία από ποτέ και προσέθεσε ότι το πρόγραμμα TLTRO-II όπως και το προηγούμενο TLTRO-I βοηθούν σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τον Ιούλιο ο δανεισμός σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το ίδιο διάστημα οι πιστώσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 1,8%. Σε χωριστή έκθεσή της η ΕΚΤ αναφέρθηκε στους κινδύνους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης αναδυόμενων οικονομιών όπως είναι η Κίνα. Ειδικά για το Brexit, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έλθει ακόμη ιδίως όσον αφορά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Επίσης η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για ανισότητες που καταγράφονται στις προσπάθειες για περισσότερη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία.