Ο Λευκός Οίκος επέμεινε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την αεροπορική επίθεση σε πομπή φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι στη Συρία, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία», ενώ διπλωμάτες συνεχίζουν τις προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας στη μεσανατολική χώρα.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Θεωρούμε τη ρωσική κυβέρνηση υπεύθυνη για αεροπορικές επιθέσεις στον χώρο αυτό, δεδομένου ότι η δέσμευσή τους σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας ήταν βεβαίως να παύσουν οι επιχειρήσεις αέρος εκεί όπου κινείται η ανθρωπιστική βοήθεια».

Δήλωσε επιπλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να συνεχίσουν την εκεχειρία στη Συρία, αλλά προβληματίζονται για την αποτυχία της Ρωσίας να δείξει καλή πίστη.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, διακόπτοντας την εκεχειρία που είχε διαρκέσει μία εβδομάδα. Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι δύο ρωσικά πολεμικά Sukhoi SU-24 υπερίπταντο της πομπής την στιγμή ακριβώς που έγινε η επίθεση αργά τη Δευτέρα.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα αεροπλάνα ήταν ρωσικά ή των συμμάχων της, της κυβέρνησης της Συρίας, λέγοντας ότι η πομπή δεν υπέστη επίθεση από τον αέρα, αλλά εξαιτίας επεισοδίου στο έδαφος.

«Ρωσικό βίντεο δείχνει οπλισμό μεγάλου διαμετρήματος»

Νωρίτερα, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που κατέγραφε την κίνηση της αυτοκινητοπομπής, υποστηρίζοντας ότι αυτή συνοδευόταν από φορτηγό στο οποίο επέβαιναν μαχητές και ρυμουλκούσε οπλισμό μεγάλου διαμετρήματος.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Εθνη ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει στοιχεία» για να αποδείξει την κατηγορία και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία σχέση με το γεγονός αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Γενς Λέρκε, δήλωσε πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθούν αν τα οχήματα από την πομπή επλήγησαν από αέρος.

Παρά την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, οι διπλωμάτες προσπάθησαν να περισώσουν τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί για σήμερα Τετάρτη υψηλού επιπέδου συνάντηση για να συζητήσει το θέμα της Συρίας.