Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας κάλεσε τους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας να βάλουν πάνω από όλα την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και να σεβαστούν το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

«Ολοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας περιμένουν να δουν το έλλειμμά μας να διαμορφώνεται το 2017 κάτω από το 3%» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν μάλιστα και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μισέλ Σαπέν που ακολούθησαν λίγο μετά. Ο Σαπέν υποσχέθηκε ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% παρά την αύξηση δαπανών κατά 5,7 δισ. ευρώ ενόψει της προεκλογικής περιόδου, είπε. Ο Σαπέν προειδοποίησε τους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας ότι με το να υπόσχονται μειώσεις στη φορολογία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα. «Θέλω να υπενθυμίσω σε όσους υπόσχονται άμεσες μειώσεις φόρων, αφήνοντας για αργότερα τις περικοπές δαπανών, ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Γαλλίας» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον προϋπολογισμό. Οι υποψήφιοι των συντηρητικών έχουν παρουσιάσει οικονομικά προγράμματα που δεν θα επιτρέψουν στο έλλειμμα της χώρας να μειωθεί κάτω από το 3%, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σύγκρουση με τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Ο Σαπέν ανέφερε ότι η αύξηση δαπανών που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος για την ενίσχυση της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών θα αντισταθμιστεί από μειώσεις άλλων δαπανών ή φορολογικά μέτρα. Η Γαλλία ελπίζει εν μέρει σε μείωση του κόστους δανεισμού της κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει μειώσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.