Το πιο συχνό στοιχείο της προσωπικότητας που διαμορφώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι η ζήλεια, η οποία χαρακτηρίζει σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι με βάση τη συμπεριφορά τους, οι εννέα στους δέκα ανθρώπους μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικούς τύπους προσωπικότητας: τους αισιόδοξους, τους απαισιόδοξους, τους καλόπιστους και τους ζηλιάρηδες.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης (UC3M), το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα και άλλα ερευνητικά της Ισπανίας,οι οποίοι ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν 541 εθελοντές σε εκατοντάδες κοινωνικά διλήμματα.

Οι εθελοντές κάθονταν σε ζευγάρια και έπρεπε να διαλέγουν ανάμεσα σε εναλλακτικά σενάρια που είτε απαιτούσαν συνεργασία είτε διαμάχη μεταξύ τους.

Με βάση τις απαντήσεις τους οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που τους χώρισε σε κατηγορίες αναλόγως με την επικρατέστερη συμπεριφορά τους.

Το μεγαλύτερο μέρος τους (το 30%) απεδείχθη ότι ήσαν ζηλιάρηδες: δεν τους ενδιέφερε τι θα επιτύγχαναν, αρκεί να ήσαν καλύτεροι από τους άλλους.

Το 20% ήταν αισιόδοξοι και πίστευαν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ο συμπαίκτης τους θα έκαναν την καλύτερη επιλογή και για τους δύο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ