Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται χωρίς τη Βρετανία, στη Μπρατισλάβα για να σχεδιάσουν την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής όπου η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Στη σύνοδο αυτή που θα πραγματοποιηθεί σε έναν πύργο που βρίσκεται σε λόφο πάνω από τον Δούναβη, οι 27 ηγέτες θέλουν να σχεδιάσουν έναν “οδικό χάρτη” για την ανάκαμψη μιας αποδυναμωμένης Ευρώπης αλλά οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ενότητα προσκρούουν σε αποκλίσεις που παραμένουν βαθιές.

«Η ύπαρξη της ΕΕ δεν απειλείται» από το Brexit, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει μια σειρά συγκεκριμένων σχεδίων για διάφορους τομείς (ασφάλεια, άμυνα, επενδύσεις, ψηφιακή αγορά).

Τσίπρας: «Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί»

Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα.

Γιούνκερ: «Χρειαζόμαστε ενότητα

«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα.

Μέρκελ: Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων

Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών.

Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Ολάντ: Να δώσουμε ελπίδα στους νέους

Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει τον εαυτό της και θέλουμε τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ

Σόμποτκα: Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση

Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο προβλημα της ανεργίας, δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυσθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.

Βίκτορ Ορμπαν: Κείμενο κοινών προτάσεων

Οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ θα υποβάλουν στη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα ένα κείμενο κοινών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ένωσης, δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Μίροσλαβ Λάιτσακ: Να επικεντρωθούμε σε θέματα που μας ενώνουν

Πρέπει να επικεντρωθούμε σε θέματα που μας ενώνουν παρά σε αυτά που μας χωρίζουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίροσλαβ Λάιτσακ προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα.

Η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, ίσως και ο ρόλος της ΕΕ ως παγκόσμιος παίκτης είναι θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή σύνοδο, πρόσθεσε ο Λάιτσακ.

Ξαβιέ Μπετέλ: Μπορούμε να βρούμε λύσεις

Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ξαβιέ Μπετέλ, προσθέτοντας ότι ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της