Το απόγευμα της Τρίτης οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πήγαν στον Αλέξη Τσίπρα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από τις αναφορές του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για το χρέος με την επισήμανση πως έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής κριτικής από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός τις διέτρεξε και σχολίασε στους συνεργάτες του: «Κι εμείς τα ίδια λέμε».
Αμέσως μετά τα πολιτικά γραφεία του Μαξίμου και της αντιπροεδρίας συντονίστηκαν για τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έτσι ακολούθως δόθηκαν στη δημοσιότητα τόσο το πλήρες κείμενο της ομιλίας Δραγασάκη στην Επιτροπή της Βουλής για το χρέος όσο και το σχετικό βίντεο. H δε Ζαλοκώστα με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τη ΝΔ ότι έχει ενεργοποιήσει για μία ακόμη φορά τη γαλάζια μονταζιέρα.
Το θέμα έληξε προσωρινά για την κυβέρνηση. Διότι επί της ουσίας κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης με διαρροές και σχόλια συνεργατών επανέρχονται και χαμηλώνουν συνειδητά τον πήχη των προσδοκιών που οφείλει να καλλιεργεί η κυβέρνηση για το χρέος επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μεγάλη μείωση μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το χρέος των ίδιων των πιστωτών μας.
Ειδικότερα κύκλοι της αντιπροεδρίας εξηγούσαν χθες στα «ΝΕΑ» πως για το θέμα του χρέους πρέπει να υπάρχει μεν αισιοδοξία, ωστόσο δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά της κυβέρνησης αέρα. Επί της ουσίας έλεγαν ότι είναι σωστό να υπάρχουν προσδοκίες για το χρέος, όχι όμως και να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. «Είναι μία προειδοποίηση ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζοντας συγχρόνως πως «δεν υπάρχει αντιπαλότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης».
Μ’ αυτόν τον τρόπο η αντιπροεδρία προσπαθούσε να δικαιολογήσει πρωινή διαρροή της στην οποία υπήρχε και ο υπαινιγμός πως δεν υπηρετούν την κυβέρνηση όσοι απογειώνονται από την πραγματικότητα. Σχόλιο σαφώς διφορούμενο δεδομένου ότι τρεις μόλις ημέρες πριν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε για το χρέος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση από ποτέ».
Οι νέες αναφορές Δραγασάκη μετέτρεψαν αυτομάτως ένα ζήτημα ανώδυνης πολιτικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα. Ασχέτως τού ότι όταν κύκλοι της αντιπροεδρίας ρωτήθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ» σε ποιους αναφέρεται ο Δραγασάκης θέλησαν να διευκρινίσουν πως το συγκεκριμένο σχόλιο δεν αφορά ούτε τον Αλέξη Τσίπρα ούτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία.

Σχολίαζαν δε ότι η επαναφορά του αντιπροέδρου στο θέμα έγινε ακριβώς διότι κάποια δημοσιεύματα επέμεναν να διαστρεβλώνουν τις απόψεις του Γιάννη Δραγασάκη.

Σημειωτέον πως χθες το Μαξίμου παρακολουθούσε με αμηχανία τη συνέχιση της συζήτησης γύρω από το θέμα του χρέους καθώς ακόμη κι αν δεχτεί τις εξηγήσεις πως οι αναφορές του αντιπροέδρου δεν ακουμπούν τον Πρωθυπουργό αντιλαμβάνεται πως από τη Ζαλοκώστα αναπτύσσεται ένας σκεπτικισμός για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι κυβερνητικοί στόχοι για ένα θέμα που το Μαξίμου έχει κάνει σημαία και κομβικό σημείο της στρατηγικής του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από το περιβάλλον του αντιπροέδρου δείχνουν να μη συμμερίζονται γενικώς την αισιοδοξία που παρατηρείται στο οικονομικό επιτελείο κι εκ των πραγμάτων μεταδίδεται και στο Μαξίμου για τη συνολικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Μπορεί τα πράγματα να δείχνουν καλά και κάποιοι δείκτες να έχουν βελτιωθεί, όμως πρέπει να προλάβουμε την χαλαρότητα και την επανάπαυση» αναφέρουν χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι τα δύο θέματα που βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση, δηλαδή το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραμένουν ανοιχτά.

«ΣΑΝ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ…». Εχει τη σημασία του επίσης το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους για το εάν βρίσκεται κοντά στις απόψεις Τσίπρα ή Δραγασάκη για το χρέος πήρε αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να χτυπάς τον φίλο σου». Το Μαξίμου δεν παρενέβη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα Δραγασάκη. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση προγραμματίζει επαφές του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ειδικά για το χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στη Βουλή και στην υποεπιτροπή για την απομείωση του χρέους ο Γιάννης Δραγασάκης είπε: «Εχουμε μία συμφωνία του Eurogroup που εξ ορισμού ορίζει τρεις χρόνους: άμεσα μέτρα, μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και μία συζήτηση για το πώς θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. (…) Επομένως ακόμη και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μία διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018». Κλείνοντας δε την παρέμβασή του τόνισε: «Στα θέματα του χρέους διατηρώ τις απόψεις που είχα. Δηλαδή τι διατηρώ; Οτι ακόμη και την καλύτερη λύση να πετύχουμε σήμερα, έχουμε την εξής ιδιομορφία, ότι οι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερδανεισμένοι. (…) Δεν θεωρώ λοιπόν εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους».