Ο λόγος για τον οποίο θα κάνουν κατάληψη, όπως λένε, στα σχολεία των παιδιών τους οι γονείς τριών δημοτικών σχολείων του Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τα κενά στα σχολεία ή οι συνθήκες λειτουργίας τους. Είναι ότι δεν θέλουν να συγχρωτιστούν με τα παιδιά τους προσφυγόπουλα.

Οι γονείς αυτοί αποφάσισαν και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα, ότι τα προσφυγόπουλα στα σχολεία τους είναι ανεπιθύμητα. Και σε περίπτωση που η Πολιτεία πραγματοποιήσει την «απειλή» να τα στείλει σχολείο θα κάνουν κατάληψη, ασχέτως αν το μάθημα θα γίνεται σε διαφορετικές ώρες.

Η απόφαση των γονιών χθες προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και ορισμένοι εξ αυτών επεξήγησαν την απόφασή τους: «Το πρόβλημά μας είναι υγειονομικό. Τα προσφυγόπουλα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί και υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας. Λόγω του φόβου για την υγεία των παιδιών μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες ώστε να προλάβουμε καταστάσεις».

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η μεν ελονοσία μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιών, η ηπατίτιδα με χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, με γενετήσια μετάδοση, σωματικά υγρά κ.λπ. ενώ η μορφή της ηπατίτιδας Α με κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα ατόμου που πάσχει, με στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική επαφή και σπανίως με αίμα. Επιπλέον πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένες οικογένειες Ελλήνων δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους «από άποψη», επειδή πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν επιπλοκές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΗ. Στην περίπτωση του Ωραιοκάστρου αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό: «Ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά, ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών. Το πρόγραμμα του υπουργείου είναι τα προσφυγόπουλα το απόγευμα να πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά.

Eχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως κράτος, και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Αρα δεν υπάρχει καμία, μα καμία, σοβαρή αιτιολογία. Υπάρχει προκατάληψη». Και σε αντιδιαστολή με το Ωραιόκαστρο ανέφερε το σχολείο της Γκράβας: «Είναι ένα σχολείο με 170 παιδιά τα οποία κατάγονται από 17 διαφορετικές πατρίδες. Κι όπως μου είπαν όλοι οι δάσκαλοι εκεί, αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη δεν είναι εις βάρος κανενός, αντιθέτως και τα Ελληνάκια και τα ξένα παιδάκια βοηθούν το ένα το άλλο».