Μη ικανοποιητική εκτιμά την κατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης από την Τουρκία και τον Λίβανο, ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, όπως ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. Επισήμανε πως θα πρέπει να συμβάλλουν και οι χώρες οι οποίες αντιδρούν, καθώς και οι ίδιες αναμένουν την αλληλέγγυα συμβολή σε άλλους τομείς.

Οπως σημείωσε ο Γιοχάνες Χαν, η συζήτηση στο παρελθόν για καταβολή προστίμων από εκείνες τις χώρες που αντιδρούν στην ποσόστωση κατανομής προσφύγων δεν αποτελεί θέμα αυτήν την στιγμή, και, καθώς η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - για το οποίο ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα επιβεβαιώσει την θέση της ΕΕ - θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση για να μπορέσουν να υπάρξουν ενέργειες.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, καθώς, κατά την άποψή του, η περαιτέρω διαπραγμάτευση είναι προς το συμφέρον όλων.

Στο ερώτημα, γιατί οι Βρυξέλλες συζητούν με την Αγκυρα για τα κεφάλαια που αναφέρονται στα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ελευθερία ακριβώς τώρα, την στιγμή της σκληρής τακτικής της τουρκικής ηγεσίας εναντίον όλων των πολιτικών αντιπάλων -ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο- ο Γιοχάνες Χαν απάντησε πως «τότε μόνον μπορεί κανείς να αναφερθεί στην κατάσταση στην Τουρκία, όταν μπορεί να διαπραγματεύεται για αυτά τα ζητήματα».

«Εφαρμόζουμε αυτό που έχει ψηφιστεί»

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να γίνονται πρώτα συζητήσεις, να ακολουθεί αποτίμησή τους και κατόπιν να αποφασίζεται εάν είναι δυνατή μία ένταξη.

Υπονοώντας προφανώς πως η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είχε αποφασιστεί πριν από μερικούς μήνες και από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ -ανάμεσά τους και η Αυστρία η οποία ζητά τώρα την διακοπή τους- ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ότι ο ίδιος εφαρμόζει τώρα αυτό που έχει αποφασιστεί, τηρώντας τις συμφωνίες των χωρών της ΕΕ.

Υπενθύμισε ταυτόχρονα πως ενταξιακές διαπραγματεύσεις «δεν βρίσκονται αυτήν την στιγμή στο επίκεντρο», έστω και αν η «δυναμικότητά» τους αποτελεί τμήμα της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του περασμένου Μαρτίου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την Ευρώπη γιατί είναι σκόπιμη μία συμμετοχή της στην σταθεροποίηση της Τουρκίας, επισήμανε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των επενδύσεων στο περιβάλλον, της Κοινωνίας Πολιτών και της Δημοκρατίας στην Τουρκία, τονίζοντας πως «το ενδιαφέρον όλων μας πρέπει να είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα».

Διαφορετικά, πέραν των σύρων προσφύγων θα μπορούσαν σύντομα να έλθουν και τούρκοι και κούρδοι πρόσφυγες, οι οποίοι θα αναζητούν προστασία στην Ευρώπη , ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και σημείωσε πως «εάν θέλω να πετύχω κάτι πρέπει να αναζητήσω συμμάχους στην Ευρώπη», υπονοώντας προφανώς πως μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από