O Σταν Βαβρίνκα νίκησε με 3-1 σετ,(6-7,6-4,7-5,6-3) τον Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, και κατέκτησε το US Open.

Ο 31χρονος Ελβετός, Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη, έχει πλέον τρεις νίκες σε ισάριθμους τελικούς Grand Slam, μετά και τις επιτυχίες του σε Αυστραλία και Ρολάν Γκαρός τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ είναι αήττητος σε έντεκα σερί αγώνες τίτλου.

Ετσι μπορεί τελικά να είναι καιρός να επεκταθεί επίσημα το «Big Four» στο τένις ανδρών σε «Big Five». Από το 2005, όταν ο Ράφα Ναδάλ κέρδισε το πρώτο γαλλικό Όπεν, ο Ισπανός, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Άντι Μάρεϊ έχουν δημιουργήσει τη δική τους ελίτ, που σαρώνει όλους τους πέντε τίτλους Grand Slam.

Το 2009 ο νικητής του USOpen , Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο και ο πρωταθλητής του 2014 Μαρίν Τσιλίκ, διέκοψαν την κυριαρχία του Big Four, αλλά μόνο ο Βαβρίνκα, απέδειξε πως δικαιούται την είσοδο σε αυτή την ελίτ.

«Αξίζει να είναι στην ελίτ, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό,» δήλωσε ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχασε από τον Ελβετό στον τελικό του Roland Garros το 2015.

«Ο Σταν κέρδισε τρία Grand Slam. Παίζει καλύτερα στα μεγάλα παιχνίδια. Είναι ένας πλήρης παίκτης,» πρόσθεσε, ο Σέρβος που έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στα δύο τελευταία τουρνουά.

Ο Βαβρίνκα, που κέρδισε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο το 2014, στο Australian Open, παρά την πρόσφατη νίκη του, επέμεινε ότι δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με το περίφημο «Big Four» και δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος της σύντομα.

«Είναι πραγματικά μακριά πολύ μακριά από το Big Four», είπε ο Βαβρίνκα. «Απλά κοιτάξτε τα πρωταθλήματα που κέρδισαν, πόσα χρόνια είναι εκεί. Ναι, έχω τρία Grand Slam. Πόσα Masters 1000 έχει ο Μάρεϊ; Έίναι εκεί, στην κορυφή για 10 χρόνια. Γι ‘αυτό δεν είμαι εκεί. Δεν θέλω να είμαι εκεί».

Ο Βαβρίνκα, έγινε, μετά 46 χρόνια και τον 35χρονο Κεν Ρόουζγουολ, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία που κατακτά για πρώτη φορά το US Open.