Μείωση παρουσιάζουν για πρώτη φορά ύστερα από καιρό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιούλιο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της είσπραξης της δόσης από τους δανειστές, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τον Ιούνιο.

Οπως είναι γνωστό, από τα 7,5 δισ. της δόσης, τα 1,8 προορίζονταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα κεφάλαια αυτά δόθηκαν σταδιακά. Ετσι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δόθηκαν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ και απομένουν 200 εκατ. για να δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου πάντως είναι πολύ μικρότερη από τα ποσά που δόθηκαν, χάρη στην είσπραξη του δανείου. Αυτό δείχνει ότι στην πραγματικότητα αν και εξοφλούνται παλαιά δάνεια δημιουργούνται και νέα, με αποτέλεσμα η πληγή να μην κλείνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 347 εκατ. ευρώ, από τα 7,24 δισ. που ήταν τον Ιούνιο στα 6,89 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν στα 5,53 δισ. από 5,93 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 1,35 δισ. από 1,31 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Το μεγαλύτερο ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών αντιστοιχεί φυσικά στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τα 5,53 δισ. ευρώ των οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης, τα 3,02 δισ. είναι των οργανισμών αυτών και κυρίως του ΕΟΠΥΥ (1,84 δισ. ευρώ). Επίσης, τα νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,11 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων, σε σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,35 δισ. ευρώ το 1,03 δισ. αφορά άμεσους φόρους και τα 160 εκατ. έμμεσους φόρους.

Σημειώνεται ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποτελέσει σημαντικό τμήμα και της δεύτερης υποδόσης, που θα εκταμιευθεί εφόσον ικανοποιηθούν τα 15 προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα, από τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης, τα 1,7 δισ. προορίζονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προϋπόθεση για να εκταμιευθεί το ποσό αυτό είναι να έχει δοθεί στους δικαιούχους το σύνολο των 1,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης που προοριζόταν για τις ληξιπρόθεσμες, κάτι για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφού απομένουν πλέον μόνο 200 εκατ. ευρώ για να δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, στα οποία σημειώνεται καθυστέρηση.

Το θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάντως, θα απασχολήσει και το σημερινό Eurogroup στην Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.