Δεκαπέντε κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση σιιτών ανταρτών στη βόρεια Υεμένη και σε βομβιστική επίθεση στο νότο.

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης, οι οποίες υποστηρίζονται από τον Μάρτιο του 2015 από μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με τους σιίτες αντάρτες, ή Χούδι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, καθώς και με τζιχαντιστές στον νότο.

«Έντεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και 28 άλλοι τραυματίστηκαν» σε μια διπλή επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις το λιμάνι Μίντι, στην επαρχία Χάτζα, ανέφερε ένας αξιωματικός του στρατού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αεροπορία της συμμαχίας αραβικών κρατών διεξήγαγε 15 πλήγματα στην περιοχή για να εμποδίσει την προέλαση των Χούδι και των συμμάχων τους, δυνάμεων πιστών στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του στρατού, η αεροπορία της συμμαχίας έχει πολλαπλασιάσει τις επιδρομές της εναντίον θέσεων των ανταρτών τις τελευταίες 24 ώρες στη βόρεια Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Στο μεταξύ στο Άντεν, τη μεγαλούπολη του νότου όπου δρουν τζιχαντιστές, τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια βομβιστική επίθεση με στόχο ένα οδόφραγμα σε μια κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες, αλλά ακόμα δύο στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία απέδωσε την ενέργεια στην αλ Κάιντα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι τζιχαντιστές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), όπως και αυτοί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στο Άντεν τους τελευταίες μήνες παρά τις επανειλημμένες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην πόλη, μετά την ανακατάληψή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις πριν από έναν χρόνο.

Η τελευταία επίθεση – την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το Ι.Κ. – είχε στοιχίσει τη ζωή 71 ανθρώπων την 29η Αυγούστου.