Οι υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις θα περιμένουν έως το 2018. Τότε άλλωστε η κυβέρνηση καλείται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως έχει αποφασίσει να μην ανέβει με άδεια χέρια το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της ΔΕΘ η κυβέρνηση κατέληξε σε ορισμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό με έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ηδη ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως και το τελευταίο ευρώ από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών θα δοθεί σε δράσεις για την ενίσχυση των πιο αδύναμων. Το συνολικό ποσό των 246 εκατ. ευρώ αποτελεί μόλις το 1/3 του ΕΚΑΣ που θα χαθεί σταδιακά έως το 2018. Ωστόσο το Μαξίμου εξετάζει την πιθανότητα η πρώτη δόση που θα μπει στα κρατικά ταμεία από τους αδειοδοτηθέντες καναλάρχες να αξιοποιηθεί για να καλύψει τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ για το 2017.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας ανακοινώνοντας προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν υποβάλει αίτημα προς τους θεσμούς και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ περιμένοντας το πράσινο φως της τρόικας για να ανακοινώσουν το πάγωμα των χρεών προηγούμενων χρόνων χωρίς προσαυξήσεις για όσους καλύπτουν τις τωρινές οφειλές τους. Πρακτικά, οι ασφαλισμένοι αυτοί αν εγκριθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση είτε θα δεχθούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη τα επόμενα χρόνια με παραγραφή των χρεών τους είτε θα αποπληρώσουν τις οφειλές προηγούμενων ετών χωρίς αυτές να επιβαρύνονται με τεράστιες προσαυξήσεις.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί και τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για καθυστέρηση από πλευράς της Αθήνας στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Κύκλοι του Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εκταμίευση αναμένεται μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου εφόσον ολοκληρωθούν οι δράσεις για τα προαπαιτούμενα και ότι δεν επρόκειτο στο Eurogroup της Μπρατισλάβας την ερχόμενη Παρασκευή να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι το Eurogroup θα πρέπει να καταγράψει μια πρόοδο ως προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. «Δεν έχουμε ενδείξεις για δυσφορία της ΕΕ. Προχωράμε και αναμένουμε την εκταμίευση της δόσης γύρω στα τέλη του μήνα, αρχές Οκτωβρίου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί στενά και το θέμα γύρω από τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών γνωρίζοντας πως κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ θα δεχθεί –όπως φαίνεται –καταιγισμό ερωτήσεων για την τύχη των εργαζομένων σε κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση της δημοπρασίας, δεν θέλει όμως η κριτική που ασκείται για απώλεια θέσεων εργασίας να σκιάσει την κυβερνητική επιτυχία ως προς την εξέλιξη του διαγωνισμού. Γι’ αυτό και έχει ζητήσει νούμερα και στοιχεία τόσο για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν όσο και για εκείνες που δυνητικά θα χαθούν, για να δώσει πειστικές απαντήσεις. Αλλωστε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους εργαζομένους που κινδυνεύουν εφόσον κλείσουν κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να χάσουν τις δουλειές τους. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς πάντως δήλωσε χθες πως «βάλαμε τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στα κανάλια» τονίζοντας, στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, πως οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζομένους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό.

Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης

Η εθνική στρατηγική μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης και με επίδικο τη δημιουργία – όπως αναφέρει το Μαξίμου – μιας αποκομματικοποιημένης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ήταν το αντικείμενο του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό. Αποφασίστηκε η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών, η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης διοικητικών εγγράφων και η διασύνδεση των πληροφορικών συστημάτων των οργανισμών του Δημοσίου.