Η τελική πρόβα πέτυχε. Η Εθνική Ελλάδας ήταν εξαιρετική στο δύσκολο τεστ απέναντι στην Ολλανδία στο Αϊντχόφεν λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με αντίπαλο το Γιβραλτάρ (Βέλγιο, Βοσνία, Εσθονία, Κύπρος οι άλλοι αντίπαλοι στον όμιλο). Η νέα, ανανεωμένη και φιλόδοξη Γαλανόλευκη του Γερμανού Μίχαελ Σκίμπε έδειξε ότι έχει τα φόντα για να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών μετά το φιάσκο που υπέστη στα προκριματικά του Euro με αποκορύφωμα τις ντροπιαστικές ήττες από τα Νησιά Φερόες. Η επιβλητική νίκη (2-1) στην έδρα μιας παραδοσιακής ευρωπαϊκής δύναμης (η πρώτη επί των Ολλανδών έπειτα από εννέα αγώνες), έστω κι αν οι Οράνιε έχουν πάρει την κατιούσα, καταδεικνύει ότι η παλιά καλή Εθνική επιστρέφει και μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Σκίμπε θέλησε να τεστάρει τον βαθμό ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών του κάνοντας παράλληλα και την τελευταία δοκιμή στην τακτική που θα εφαρμόσει απέναντι στο Γιβραλτάρ. Εξού και το 4-2-3-1 που χρησιμοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής αναμέτρησης, αντί του 3-5-2 που θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στην Εθνική ιδίως απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους όπως η Ολλανδία.

Το πρώτο εικοσάλεπτο ήταν δύσκολο για τη Γαλανόλευκη που δέχθηκε μεγάλη πίεση από τους Οράνιε, οι οποίοι άνοιξαν το σκορ στο 14′. Ο Παπασταθόπουλος έκανε λάθος πάσα και ο Γιάνσεν «χόρεψε» την ελληνική άμυνα προτού πασάρει στον επερχόμενο Βαϊνάλντουμ, που μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ αφύπνισε τους διεθνείς που μετά το 20′ ανέβασαν εμφανώς την απόδοσή τους. Εριξαν τις προειδοποιητικές βολές με τον Φορτούνη και τον Μάνταλο και έφτασαν στην ισοφάριση στο 30′ με κεφαλιά του Μήτρογλου έπειτα από σέντρα ακριβείας του Τοροσίδη. Εκτοτε, ο έλεγχος του αγώνα δεν χάθηκε ποτέ για τη μαχητική και ψυχωμένη Εθνική, που πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 74′. Ο Μάνταλος πάσαρε θαυμάσια στον Μήτρογλου, ο οποίος νικήθηκε μεν από τον Ζουτ, αλλά στην επαναφορά της μπάλας ο Γιαννιώτας κινήθηκε ταχύτατα, πήρε το ριμπάουντ και πλάσαρε ιδανικά σκοράροντας πρώτη φορά με την Εθνική.

Μοναδικά μελανά σημεία ήταν τα πολλά εύκολα σουτ που έκαναν αμαρκάριστοι οι Ολλανδοί αλλά και ο τραυματισμός του άτυχου Φορτούνη, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο 56′ και είναι αμφίβολος για την αναμέτρηση με το Γιβραλτάρ (ηττήθηκε 5-0 σε φιλικό από την Πορτογαλία) στο Στάδιο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας την ερχόμενη Τρίτη.

Ολλανδία: Ζουτ, Βίλεμς (80′ Ντοστ), Φέλτμαν, Μπλιντ, Μπρούμα, Στρούτμαν (65′ Χέντριξ), Βαϊνάλντουμ (72′ Κλάασεν), Σνάιντερ (65′ Πρόπερ), Προμς (72′ Νάρσινφ), Μπεργκίς, Γιάνσεν.

Ελλάδα: Καρνέζης (46′ Καπίνο), Τοροσίδης (46′ Σταφυλίδης), Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς (46′ Κυρ. Παπαδόπουλος), Μανιάτης, Σάμαρης, Μάνταλος (83′ Καρέλης), Χολέμπας (46′ Μπακασέτας), Φορτούνης (56′ Γιαννιώτας), Μήτρογλου.