Η καλύτερη εποχή για να συντηρήσουµε τις ώριµες, ζουµερές ντοµάτες για να έχουµε σπιτική σάλτσα όλο τον χειµώνα είναι τώρα. Λίγο πριν εξαφανιστεί το πιο διάσηµο λαχανικό –ή φρούτο για τους Αµερικανούς –υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να το κλείσουµε στο βάζο. Πριν από το σφράγισµα µπορούµε να δηµιουργήσουµε αρκετές γευστικές συνταγές.

Το πρώτο βήμα είναι να αποστειρώσουμε τα βάζα, διότι τα μικρόβια που έχουν μπορεί να δημιουργήσουν μούχλα, ακόμη και εάν το βάζο είναι ερμητικά σφραγισμένο. Το πιο εύκολο είναι να τα πλύνουμε στο πλυντήριο πιάτων στους 65 βαθμούς Κελσίου. Αν τα πλύνουμε στο χέρι, θα πρέπει να στεγνώσουν στον φούρνο στους 110 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε επίσης να τα βράσουμε σε νερό για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πλύνουμε καλά τις ντομάτες, να τις κόψουμε στη μέση, να αφαιρέσουμε το κοτσάνι. Ακολούθως είτε τις ρίχνουμε στο μούλτι και τις πολτοποιούμε, είτε τις περνάμε από τον τρίφτη, είτε παίρνουμε το ειδικό για ντομάτες χειροκίνητο μηχάνημα που αφαιρεί τα σπόρια και επιπλέον υγρά και κάνει τη σάλτσα να μοιάζει βελούδινη, σαν αυτή του εμπορίου. Αν βγάλει πολλά υγρά, στραγγίζουμε τη μισή ποσότητα με μια πετσέτα. Την άλλη μισή την αφήνουμε ως έχει, διότι θα χάσει και υγρά στο βράσιμο. Βάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι (για 5 κιλά ντομάτες) κι αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά χωρίς καπάκι. Εάν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκιές ή ώριμες μπορούμε να προσθέσουμε ζάχαρη ή μέλι για να κόψει την υψηλή οξύτητα.

Οταν αποφασίσουμε πως η σάλτσα είναι έτοιμη, την ανακατεύουμε καλά και τη βάζουμε όπως είναι καυτή στο βάζο. Σε περίπτωση που το στόμιο του βάζου έχει λερωθεί με σάλτσα, το καθαρίζουμε καλά και μετά βιδώνουμε σφιχτά το καπάκι. Γυρίζουμε το βάζο ανάποδα και το αφήνουμε σε εκείνο το σημείο για 24 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο σφραγίζει το καπάκι. Επειδή το σφράγισμα είναι δύσκολο στο καυτό βάζο, χρησιμοποιούμε μια πετσέτα. Στην ίδια σάλτσα μπορούμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε συγκεκριμένα μπαχαρικά όπως πιπέρι, ρίγανη ή άλλα λαχανικά όπως σέλινο, καυτερή ή γλυκιά πιπεριά.

ΛΙΑΣΤΕΣ. Η µόδα της λιαστής ντοµάτας έχει περάσει και είναι πλέον ελληνικό κλασικό γαστρονοµικό προϊόν. Για να φτιάξουµε ένα κιλό λιαστές θα χρειαστούµε περίπου 20 κιλά ντοµάτες. Κι αυτό διότι η περιεκτικότητα της ντοµάτας σε νερό είναι 90%-95%. Αφού πλύνουµε τις ντοµάτες και αφαιρέσουµε τα κοτσάνια τις κόβουµε σε φέτες, τις απλώνουµε σε ένα ταψί µε αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουµε χοντρό αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουµε στον αέρα του φούρνου στους 80 βαθµούς Κελσίου για περίπου έξι ώρες. Τις βάζουµε σε αποστειρωµένο βάζο και τις καλύπτουµε µε ελαιόλαδο.