Εντονα αντέδρασαν οι χώρες της Νότιας Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις στην απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας να καθαιρέσει οριστικά την Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στην Βραζιλία.

«Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας στη Βραζιλία» για διαβουλεύσεις σχετικά με τα «απαραίτητα μέτρα» μετά την εξέλιξη αυτή, έγραψε ο Μοράλες στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός επίσης ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους πρεσβευτές τους, ενώ η Κούβα έκρινε πως η καθαίρεση της Ρουσέφ εντάσσεται σε μια «ιμπεριαλιστική» επίθεση εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πως παγώνει τις διπλωματικές της σχέσης με την Βραζιλία και ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την χώρα, καταδικάζοντας «έντονα» την απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας.

«Αποφασίστηκε να ανακαλέσουμε οριστικά τον πρεσβευτή (μας) από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας και να παγώσουμε τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις με την κυβέρνηση έπειτα από αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Απαντώντας η κυβέρνηση της Βραζιλίας στις κινήσεις αυτές, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό.