Εμπόδια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για έξοδο στις αγορές μόλις η χώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) βάζει η ΕΚΤ συνδέοντάς τη άμεσα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Μαξίμου ποντάρει στην επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές θεωρώντας ότι αυτή θα σηματοδοτήσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα προκαλώντας πολλαπλά οφέλη. Επομένως, μια καθυστέρηση στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακυρώνει τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακή επιστροφή στις αγορές, ιδίως όταν κλειδί για τις εξελίξεις καθίσταται η βιωσιμότητα του χρέους.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε συγκρατημένος σημειώνοντας πως η ένταξη της Ελλάδας στο QE «θα εξεταστεί σε

μεταγενέστερο στάδιο λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση

και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του ΔΣ της ΕΚΤ».

Εκ των πραγμάτων με τη θέση του αυτή, όπως τη διατύπωσε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Ντράγκι συνδυάζει τις αποφάσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα και την εκτίμησή του για τη βιωσιμότητα του χρέους με το πότε και αν θα ανάψει η ΕΚΤ πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα από τις προθέσεις Ντράγκι, τις οποίες ερμηνεύουν ως προσπάθεια της ΕΚΤ να καλυφθεί πίσω από τις αποφάσεις του Ταμείου για την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα, ή την αποχώρησή του από αυτό. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δική της έκθεση αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι θεωρούν πως εφόσον το Ταμείο παραμείνει αυτό θα σημαίνει ότι έχει αναγνωρίσει πως το χρέος είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει στην Αθήνα και μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να συντάξει έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον.

Εξ αυτού του λόγου το Μαξίμου επιμένει στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος πριν από τα τέλη του 2016, κάτι που επισημαίνει σε όλους τους τόνους και ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα στην τελευταία συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός («Real») άφησε να εννοηθεί ότι εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα οι εκλογές στη Γερμανία, δεν πρέπει να βάλουν φρένο στις αποφάσεις της ΕΕ για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ Ο ΛΙΟΥ. Την ίδια ώρα, πάντως, το Μαξίμου διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καλής διάθεσης για εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος από τη γερμανική πλευρά και αναζητεί τρόπους υπέρβασης αυτού του προβλήματος, θυμίζοντας πρωτίστως τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η ανάγνωση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δύσκολα η Μέρκελ θα σπρώξει το θέμα της διευθέτησης του χρέους παραμονές των γερμανικών εκλογών.

Επομένως ευελπιστεί, αφενός, στην πιθανότητα η ΕΕ να αναγκαστεί να δώσει «κάτι» στο ΔΝΤ για το χρέος προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή του και, αφετέρου, στην παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα υπέρ της επίλυσης του προβλήματος. Κάτι που περίπου υποσχέθηκε ο Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Συγχρόνως ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι ρόλο στις εξελίξεις μπορεί να παίξει και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση όταν συνάντησε τον Τσίπρα στην Αθήνα του είπε πως η δική του θεώρηση για το χρέος είναι ότι πρέπει να επιλυθεί και να μην καθυστερήσει η διευθέτησή του εξαιτίας των εκλογών στη χώρα του.

Βεβαίως την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Πιερ Μοσκοβισί, όταν η συζήτηση έφθασε στο θέμα του χρέους οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να συμφώνησαν πως τα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνσή του θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν έως τα τέλη της χρονιάς.

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. Η κυβέρνηση συνεκτιμά και πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, βάσει των οποίων η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τα τέλη του 2016. Οπως και την άποψη του διοικητή πως η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να γίνει από την ίδια την ΕΚΤ και όχι απαραίτητα από το Eurogroup.

Προς το παρόν η απάντηση του Ντράγκι προς τον έλληνα ευρωβουλευτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια: «Στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές –στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP –εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία».