Να είναι ένα ολόκληρο κόμμα εναντίον σου και οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν όχι μόνο ότι θα εκλεγείς και πάλι αρχηγός, αλλά ότι θα εκλεγείς και με μεγαλύτερο ποσοστό. Εστω και αν αυτό οφείλεται στην ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση των οπαδών του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να πεθάνει. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού, ο ηγέτης των Εργατικών που αμφισβητήθηκε έντονα από το κόμμα του για την αμφιλεγόμενη στάση που κράτησε στο δημοψήφισμα για το Brexit προηγείται με 62% του αντιπάλου του, έναντι μόλις του 38% που λαμβάνει ο Οουεν Σμιθ. Στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο, ο Κόρμπιν είχε αναδειχθεί νικητής με το 59% των ψήφων.

Τα νέα αυτά μπορεί να μην είναι πολύ καλά για τους Εργατικούς. Γιατί ο Κόρμπιν δεν είναι μόνο πολύ σκληρός για να πεθάνει, αλλά και πολύ αριστερός. Και οι φόβοι που διατυπώνονται τώρα είναι ότι μια νέα επικράτησή του θα οδηγήσει το κόμμα σε ντε φάκτο διάσπαση. Η διαδικασία της εκλογής έχει αρχίσει. Και το αποτέλεσμα –υπενθυμίζουν οι βρετανικοί «Τάιμς» –θα ανακοινωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την παραμονή του Συνεδρίου των Εργατικών. Εκεί θεωρείται βέβαιο ότι θα βγουν πολλά μαχαίρια, καθώς οι αμφισβητίες μέσα στο κόμμα είναι πολύ περισσότεροι από τους υποστηρικτές.

Εξω, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να μην είναι πολύ δημοφιλής στη βρετανική κοινωνία, αλλά έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι γράφονται μαζικά στο Εργατικό Κόμμα για να τον υποστηρίξουν στις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, οι πιο κεντρώοι ψηφοφόροι δείχνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Οι κορμπινικοί δεν θέλουν μόνο να δουν τον Τζέρεμι να παραμένει στην ηγεσία. Θέλουν και να επιλεγούν με ανοικτή διαδικασία και οι υποψήφιοι του κόμματος στις εκλογές. Κάτι που σημαίνει ότι βουλευτές που έχουν αμφισβητήσει ανοικτά τον Κόρμπιν θεωρώντας ότι είναι ακατάλληλος να ηγηθεί ενός κόμματος εξουσίας είναι πιθανόν να πληρώσουν την ανταρσία με τον αποκλεισμό τους από τις λίστες.

Ενα άλλο συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι ο Οουεν Σμιθ δεν έχει καταφέρει –τουλάχιστον μέχρι στιγμής –να διεισδύσει στο αριστερό ακροατήριο, παρά την εμφανή στροφή που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα προς τα αριστερά. Οπως αποδεικνύεται, η βάση του Κόρμπιν, ένα μείγμα από παλιούς εγγεγραμμένους, νεοεισελθόντες και μέλη συνδικάτων, είναι μπετόν. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται ως εξής: από τα 640.500 μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, περισσότερα από τα μισά έχουν εγγραφεί στο κόμμα τον τελευταίο χρόνο ή ακόμη και τους τελευταίους μήνες. Από αυτούς που είχαν ενταχθεί στο κόμμα πριν από τον Μάιο του περασμένου χρόνου, το 68% υποστηρίζει τον Σμιθ και το 32% τον Κόρμπιν. Ανάμεσα σε αυτούς που εντάχθηκαν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου το ποσοστό του Σμιθ πέφτει στο 28%. Ενώ ανάμεσα σε αυτούς που εντάχθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, το ποσοστό του Σμιθ κατρακυλάει στο 14%.

Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν τη δημοφιλία που απολαμβάνει ο Κόρμπιν ανάμεσα στα νέα μέλη. Και δεν είναι λίγα: 129.000 άτομα πλήρωσαν από 25 λίρες το καθένα το τελευταίο διάστημα για να εγγραφούν στο κόμμα και να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Από τα 168.000 μέλη των συνδικάτων που έχουν δικαίωμα ψήφου, το 54% στηρίζει τον νυν αρχηγό και το 33% τον αντίπαλό του. Και τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των «Τάιμς» δεν τελειώνουν εδώ: η διαφορά, λέει ένα άλλο, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν οι αντίπαλοι του Κόρμπιν δεν είχαν καταφέρει να μπλοκάρουν με δικαστική απόφαση το δικαίωμα των νέων μελών του κόμματος να ψηφίσουν. Πόσα είναι αυτά; 130.000 μέλη που γράφτηκαν στο κόμμα μετά τον Ιανουάριο. Εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δικαιούται να υποθέσει κανείς, τα ποσοστά του Τζέρεμι Κόρμπιν θα θύμιζαν άλλα καθεστώτα, πιθανότατα αρεστά στον ίδιο.

Προβλέπεται μαζική έξοδος μελών

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για προαναγγελθείσα διάσπαση. Γιατί σύμφωνα με ένα άλλο στοιχείο της δημοσκόπησης, το αποτέλεσμα – όποιο και αν είναι αυτό – θα προκαλέσει μαζική έξοδο των μελών από τους Εργατικούς. Το κόμμα θα εγκαταλείψει το 29% των υποστηρικτών του Σμιθ σε περίπτωση που κερδίσει ο Κόρμπιν και το 36% των οπαδών του Κόρμπιν σε περίπτωση νίκης του Σμιθ. Για να πάνε πού; Ο ένας στους τρεις μεταξύ των οπαδών του Κόρμπιν θα τον ακολουθούσε σε ένα νέο κόμμα. Ενώ τον Σμιθ δεν θα ακολουθούσε παρά μόνο το 18% έξω από το «μαντρί».

Οι αναλυτές

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την πεποίθηση των αναλυτών ότι το κόμμα του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του των 116 ετών, μετά την απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου για την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ.