Το κατάστημα παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας και αυτό το οποίο οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο αρέσκονται να αποκαλούν προϊόν υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η μπάλα παραμένει υπό καθεστώς λουκέτου καθώς δεν βρέθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η χρυσή τομή που θα έστελνε τις ομάδες στη σέντρα. Ούτε καν η παρουσία της FIFA, που ήρθε σε ρόλο επιδιαιτητή για να διευθετήσει το ελληνικό πρόβλημα, στάθηκε ικανή να ομαλοποιήσει την κατάσταση καθώς η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συνέχισε τα τερτίπια και τις ντρίμπλες πετώντας την μπάλα εκτός γηπέδου.

Η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί όταν η διοίκηση της Ομοσπονδίας ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου με την κοινή αντιπροσωπεία της FIFA/UEFA υπό τον ειδικό απεσταλμένο Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, που είχε αποκλειστικό θέμα συζήτησης το καυτό ζήτημα της διαιτησίας. Μόλις μισή ώρα πριν από το ραντεβού ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης ενημέρωσε αρχικά με e-mail και εν συνεχεία με επιστολή (κι ενώ ήδη αρκετοί είχαν αφιχθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας) ότι ματαιώνεται η συνάντηση προκειμένου, όπως ανέφερε η σχετική ενημέρωση, «να προστατευτεί η εκκρεμούσα διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της Λίγκας» και «να μη μετατραπεί η κορυφαία αυτή συνάντηση σε πεδίο αντιπαράθεσης και εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ εκπροσώπων των ΠΑΕ, βάσει σχεδίου που είχε προετοιμαστεί και προγραμματιστεί προς εκτέλεση από συγκεκριμένα κέντρα». Κάπως έτσι οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Συνομοσπονδίας αναχώρησαν για τη Ζυρίχη άπραγοι και φανερά ενοχλημένοι από τη στάση της ΕΠΟ, που μάλιστα λίγες ώρες αργότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, παρουσία και των έξι υποδίκων για την υπόθεση της Κάρτας Υγείας, αποφάσισε μεταξύ άλλων «τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων των επιτροπών των επαγγελματικών ενώσεων υπό τριμελή σύνθεση». Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή διότι, όπως ελέχθη από το υπουργείο, η συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την παρουσία των έξι κατηγορουμένων είναι παράνομη, όπως επίσης και η απόφαση για τριμελή πειθαρχική επιτροπή σε Σούπερ Λίγκα και Φούτμπολ Λιγκ καθώς ο νόμος κάνει λόγο για μονομελή πειθαρχικά όργανα. Εξού και η διαρροή από το υπουργείο Αθλητισμού που ανέφερε ότι «οι έκπτωτοι συνεχίζουν να προκαλούν τη νομιμότητα και τη συνταγματική τάξη. Με δολιχοδρομίες και εκ νέου παρανομίες όχι μόνο δεν μπορεί να αρθεί η απόφαση απαγόρευσης διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά επιβάλλεται η περαιτέρω χρονική επέκτασή της». Σημειωτέον ότι με τη νέα αναβολή συντάσσονται ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Με δεδομένη πάντως και τη χθεσινή γνωμοδότηση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος συμβούλευσε τους υπόδικους παράγοντες της ΕΠΟ να παραιτηθούν αμέσως, εξελίξεις για την έναρξη του πρωταθλήματος αναμένεται να υπάρξουν μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν θα παρέλθει η δεκαπενθήμερη διορία του υφυπουργού προς τους κατηγορουμένους για την Κάρτα Υγείας. Εκτιμάται ότι εν τέλει η σέντρα του νέου πρωταθλήματος θα οριστεί το Σαββατοκύριακο 17-18 Σεπτεμβρίου, όταν πλέον θα έχει αποχωρήσει η διοίκηση Γκιρτζίκη και θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα (και) στη διαιτησία.

ΕΚΛΟΓΗ. Στο μεταξύ, ιδιαίτερα θερμό αναμένεται και το σημερινό (14.30) Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας με θέμα την εκλογή νέου προέδρου. Η χθεσινή ανακοίνωση της, φημολογούμενης από την περασμένη εβδομάδα, υποψηφιότητας του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Θόδωρου Γιαννίκου μετατρέπει σε ντέρμπι τη μονομαχία με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ξάνθη (και παραιτηθέντα από την προεδρία της Λίγκας την περασμένη εβδομάδα) Γιώργο Στράτο.