Μήνυμα τερματισμού της συμφωνίας για το προσφυγικό εφόσον η ΕΕ δεν απελευθερώσει τη βίζα προς τους τούρκους πολίτες στέλνει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Καθημερινή την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016» λέει ο κ. Τσαβούσογλου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτιμά ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει έτος επίλυσής του, ωστόσο εκφράζει την πάγια θέση της Αγκυρας υπέρ των εγγυήσεων με τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία διαφωνούν.

Ο κ. Τσαβούσογλου διατηρεί χαμηλούς τόνους στο θέμα της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή ότι οι διαδικασίες όπως προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω ώστε να δικαστούν στην Τουρκία.

Επισημαίνει, τέλος, ότι σταθερός στόχος της Τουρκίας παραμένει η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ και εκφράζει την ελπίδα ανάλογη να είναι και η βούληση της Ευρώπης.