«Θα φτάσουμε στο σημείο να απαγορεύσουμε και τη μακριά φούστα στα σχολεία;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για την απαγόρευση ή μη του μπουρκίνι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ προειδοποίησε την Κυριακή, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Croix, ότι νόμος με τον οποίο θα απαγορευόταν να φορούν οι γυναίκες μπουρκίνι στην παραλία θα ήταν «αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός» και ενδεχομένως θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτες εντάσεις».

Αν και πολλές προσωπικότητες της Δεξιάς έχουν ταχθεί υπέρ ενός νόμου που θα επέβαλε την απαγόρευση του ισλαμικού αυτού μαγιό, που καλύπτει το σώμα της γυναίκας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση «αρνείται να νομοθετήσει επί αυτού του ζητήματος καθώς ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός και τέτοιας φύσης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανταγωνισμούς και ανεπανόρθωτες εντάσεις» υπογράμμισε ο υπουργός.

Την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, απεφάνθη υπέρ της αναστολής του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι. Στην απόφαση αυτή επικαλείτο, απευθυνόμενο στους δημάρχους της χώρας, τον «σεβασμό των ελευθεριών που εγγυώνται οι νόμοι».

Εναντίον Σαρκοζί

Η διαμάχη ωστόσο, που έχει ξεσπάσει και προκαλεί τριγμούς και στα πολιτικά κόμματα, δεν αμβλύνθηκε έπειτα από αυτήν την απόφαση.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης του μπουρκίνι στο όνομα της προστασίας «του τρόπου ζωής των Γάλλων».

Ο αντίπαλός του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται σε νόμο κατά του μπουρκίνι για λόγους «συγκυρίας».

«Πού θα σταματήσει σήμερα αυτή η «φρενίτιδα που έχει καταβάλει τη γαλλική κοινωνία; Αύριο θα απαγορεύσουμε να φοράνε μακριά φούστα στο σχολείο;» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από