Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία σχετικά με την παράνομη μετανάστευση μεθαύριο Τετάρτη στην Αριζόνα.

Ο Τραμπ διεμήνυσε το Σάββατο ότι θα αρχίσει να απελαύνει παράτυπους μετανάστες από την πρώτη ημέρα της πιθανής προεδρίας του, επανερχόμενος στο ζήτημα μερικές ημέρες αφότου άφησε να εννοηθεί πως θα υιοθετήσει μια πιο επιεική προσέγγιση στο πρόβλημα και δεν θα υλοποιήσει την εξαγγελία του να απελάσει όλους τους παράτυπους μετανάστες, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια, από τη χώρα.

Αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης όμως επικρίθηκε από συντηρητικούς που θέλουν να τηρήσει τη δέσμευσή του, καθώς πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων εν μέρει επειδή υποσχέθηκε σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό αλλά και την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Προκαλεί την Κλίντον 

«Θα κάνω μια σημαντική ομιλία για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ την Τετάρτη στην ΜΕΓΑΛΗ πολιτεία της Αριζόνα. Μεγάλα πλήθη, αναζητούμε μεγαλύτερο χώρο», έγραψε ο Τραμπ.

Σε άλλο τουίτ που ανάρτησε το βράδυ της Κυριακής ο Τραμπ ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Δημοκρατική αντίπαλός του, η Χίλαρι Κλίντον, πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω! Χίλαρι;», ανέφερε.

Σε ομιλία του προχθές Σάββατο στην Αιοβα, ο Τραμπ είπε ότι θα επιδιώξει να εφαρμοστεί σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης ώστε οι μετανάστες να μην παραμένουν στις ΗΠΑ μετά τη λήξη της βίζας τους αλλά να απελαύνονται αμέσως, ενώ δεσμεύθηκε πως θα εμποδίσει τους παράτυπους μετανάστες να παίρνουν επιδόματα ή να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

«Αν δεν ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης των θεωρήσεων εισόδου, τα σύνορά μας θα μένουν ανοιχτά – είναι τόσο απλό», είπε.