Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία το ταχύτερο κοινού ευρωπαϊκού στρατού κατά τη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή στη Βαρσοβία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τους ομολόγους τους της Πολωνίας και της Σλοβακίας, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 για το Brexit στην Μπρατισλάβα.

«Πρέπει να δώσουμε την προτεραιότητα στην ασφάλεια και να αρχίσουμε την οικοδόμηση κοινού ευρωπαϊκού στρατού», υπογράμμισε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε να συμφωνεί, ωστόσο περιορίστηκε σε πολύ γενική τοποθέτηση: «η ασφάλεια είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα» και «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί, για την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.

Καλώντας να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα σημείωσε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και «την έναρξη συζήτησης για την πιθανή δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού».

Η οικοδέσποινα της συνάντησης, η Πολωνία, έχει την ίδια θέση. Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ την 23η Ιουνίου, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αξίωσε την έναρξη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη δημιουργία συνομοσπονδίας, με έναν πρόεδρο ο οποίος θα είναι επικεφαλής ισχυρού κοινού στρατού.

Κατά την άτυπη σύνοδο των 27 – ερήμην των Βρετανών – την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής ενωσης χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.