Εν μέσω της έντονης αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει το μπουρκίνι και η απαγόρευσή του σε περιοχές της Γαλλίας, η Βασιλική Εφιππη Αστυνομία στον Καναδά και η αστυνομία της Σκωτίας αποφάσισαν να επιτρέψουν στις μουσουλμάνες αξιωματικούς τους να φορούν χιτζάμπ, εάν το επιθυμούν.

Συγκεκριμένα, στον Καναδά οι μουσουλμάνες θα μπορούν αντί για το χαρακτηριστικό καπέλο της Βασιλικής Αστυνομίας να φορούν χιτζάμπ (μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι).

Το μέτρο εγκρίθηκε πρόσφατα από τον επιθεωρητή της Βασιλικής Αστυνομίας και ανακοινώθηκε την Τετάρτη από εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στόχος είναι να εκφραστεί η διαφοροποίηση που επικρατεί στον Καναδά. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιθυμεί να ενθαρρύνει τις μουσουλμάνες να επιδιώξουν καριέρα στα σώματα ασφαλείας.

Πριν από δεκαετίες, άνδρας Σιχ άσκησε μήνυση κατά της κυβέρνησης και κέρδισε το δικαίωμα να φορά το παραδοσιακό τουρμπάνι του αντί για το καπέλο της Βασιλικής Αστυνομίας.

«Η Βασιλική Καναδική Εφιππη Αστυνομία είναι προοδευτική, χωρίς αποκλεισμούς, αστυνομική υπηρεσία που τιμά και σέβεται τους ανθρώπους από οποιοδήποτε πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Παρόμοιο μέτρο υιοθέτησε και η αστυνομία της Σκωτίας. Οι μουσουλμάνες που θα υπηρετούν στην αστυνομία της Σκωτίας θα μπορούν και αυτές εάν το επιθυμούν να φορούν χιτζάμπ. Μέχρι σήμερα, αυτό ήταν εφικτό μετά από ειδική άδεια.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία της Σκωτίας αναφέρει ότι στόχος είναι να γίνει η δύναμη «αντιπροσωπευτική των κοινοτήτων που υπηρετεί».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2,6% των αιτήσεων για την αστυνομία της Σκωτίας είχαν κατατεθεί από άτομα εθνοτικών μειονοτήτων.