Σε κατάσταση αμηχανίας έχει περιέλθει το Μαξίμου και με την υπόθεση Γεωργίου, ευελπιστώντας ότι η αντίδραση της Κομισιόν δεν θα κλιμακωθεί. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κινούνται με χαμηλούς ρυθμούς, αναμένοντας το ζήτημα να μπει σε τροχιά διευθέτησης μετά την απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις για ανάμειξη του Eurogpoup στην υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή και στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, επιτείνει την αμηχανία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η επίθεση στην Κομισιόν από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταγράφηκε ως αυτονομημένη κίνηση από κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τυχόν παρενέργειες που δοκίμαζαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περισσότερο στην «καραμανλική» προϊστορία του και λιγότερο σε μια προσπάθεια να βγει η κυβέρνηση από ένα αδιέξοδο. Το μήνυμα, εν ολίγοις, είναι ότι ο Παπαγγελόπουλος επιτέθηκε στην Κομισιόν για να στηρίξει μια δικαστική εξέλιξη που ευνοούσε και μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτικά από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητεί άλλοθι απέναντι στις κατηγορίες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διετίας 2008-09.

«Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος, αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. Κρίμα», ήταν η αντεπίθεση του αναπληρωτή υπουργού, που, εμμέσως πλην σαφώς, αποτελεί μια κυβερνητική επικύρωση των επίμαχων δικαστικών ενεργειών κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και, κυρίως, της δικαστικής αμφισβήτησης για τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2010-2015.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε, εξάλλου, και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέροντας ότι «η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη της, αλλά οφείλει για λόγους διάκρισης των εξουσιών να σέβεται την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των κρατών μελών και να μην παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις». «Αμφιβάλλω αν μια αντίστοιχη δήλωση θα μπορούσε να γίνει ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης», ήταν το καυστικό σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (στον «Βήμα 99,5»), αλλά σε πολιτικό επίπεδο επεδίωξε την απεμπλοκή της κυβέρνησης Τσίπρα, αναφέροντας ότι «τα ελλείμματα και τα μαγειρέματα βαραίνουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στηρίχτηκαν και υπέγραψαν τα Μνημόνια με βάση τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2010, που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο καβγάς τους τώρα έχει έναν πολύ μεγάλο βαθμό υποκρισίας».