Επειτα από μια δύσκολη επταετία που είχε αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο λουκέτο γνωστά κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, η νυχτερινή ψυχαγωγία στην Ισπανία αρχίζει ξανά να παίρνει τα πάνω της.

Την περίοδο 2008-2014 έκλεισαν περίπου 25.000 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης καθώς η πολυμέτωπη ύφεση χτύπησε την οικονομία, οδηγώντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την ανεργία των νέων που ξεπέρασε το 27%.

Πέρυσι όμως, και για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια, τα μπαρ που άνοιξαν ήταν περισσότερα από εκείνα που έκλεισαν καθώς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έκαναν τους Ισπανούς να αρχίσουν να επιστρέφουν πιο μαζικά σε μπαρ και εστιατόρια.

Την αντιστροφή του κλίματος αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι μαδριλένοι επιχειρηματίες επενδύουν ξανά σε νέα κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια, τόσο σε ακριβές όσο και σε μεσαίες από πλευράς κόστους συνοικίες.

Οσο για το γεγονός ότι η Ισπανία δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις τους τελευταίους οκτώ μήνες, δεν φαίνεται να επηρεάζει την τόνωση της νυχτερινής διασκέδασης.

Βέβαια η ανεργία μπορεί να μειώθηκε από τα ανώτατα επίπεδα της κρίσης, παραμένει ωστόσο στο 20%. Η περαιτέρω μείωσή της θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες για την οικοδόμηση πολιτικής συναίνεσης που θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οπως και να έχει πάντως, οι Ισπανοί λατρεύουν τη διασκέδαση. Το δείχνει το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει περίπου 260.000 μπαρ ή ένα για κάθε 175 κατοίκους –περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Nielsen, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα μπαρ ανά 500 άτομα και η Γαλλία ένα ανά 350.

© Bloomberg News