Χριστούγεννα στις κάλπες προβλέπεται να κάνουν οι Ισπανοί καθώς οι ψηφοφορίες της επόμενης εβδομάδας για την επικύρωση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι δεν αναμένεται να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Ετσι όπως όλα δείχνουν, μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και του Ιουνίου που δεν οδήγησαν σε σχηματισμό κυβέρνησης, οι Ισπανοί θα κληθούν για τρίτη φορά να ψηφίσουν τον φετινό Δεκέμβριο, σε μια εκλογική αναμέτρηση που προβλέπεται να συμπέσει με τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Πολλοί Ισπανοί ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα τους. Η οικονομία δείχνει σταδιακά σημάδια ανάκαμψης, η ανεργία έχει πέσει στο 20% (καλοκαίρι γαρ) και οι αριθμοί των τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα της Ιβηρικής ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, κανείς όμως δεν θέλει νέες εκλογές και μάλιστα χριστουγεννιάτικα.

Ο Ραχόι, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, αποδέχθηκε την πρόσκληση του βασιλιά για σχηματισμό κυβέρνησης, ενεπλάκη σε διαπραγματεύσεις με το μικρό κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos και συμφώνησε να υποβάλει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του στο τέλος Αυγούστου. Ομως μάλλον το αδιέξοδο δεν μπορεί να ξεπερασθεί: το Λαϊκό Κόμμα και οι σύμμαχοί του δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών. Μόνο εάν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ απέχουν θα μπορέσει να εγκριθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας –κάτι που όπως διαγράφεται η κατάσταση μέχρι στιγμής δεν πρόκειται να γίνει.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως και δύο μήνες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ο βασιλιάς, βάσει του Συντάγματος, θα διαλύσει εκ νέου το Κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές 54 ημέρες αργότερα. Με την ψήφο εμπιστοσύνης να αρχίζει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, οι νέες εκλογές πέφτουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 20 του μηνός.

Η μόνη παρέμβαση που κάνουν οι Σοσιαλιστές ήταν το αίτημά τους χθες να περιορισθεί κατά μία εβδομάδα η προεκλογική περίοδος, ώστε να μη συμπέσουν οι κάλπες με τα Χριστούγεννα. Οι Podemos έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία και επανέφεραν στο τραπέζι την πρότασή τους για αριστερή κυβέρνηση σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Αν δεν θέλουν εκλογές οι Σοσιαλιστές ας μην αλλάξουν την ημερομηνία, ας συνεργασθούν μαζί μας» δήλωσε στέλεχός τους.

«Υπάρχει κούραση και ελάχιστη διάθεση για τρίτες εκλογές, ιδιαίτερα αν πραγματοποιηθούν στις 25 Δεκεμβρίου, επειδή η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι πως οι δεύτερες εκλογές δεν αποτέλεσαν λύση» σχολιάζει ο Αντόνιο Μπαρόζο, αναλυτής του think tank Teneo. «Ολες αυτές οι εξελίξεις διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών που δείχνουν ανίκανοι να συμφωνήσουν σε μια αναγκαία για τη χώρα συμμαχία. Αποτελεί πλήγμα για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα».

Ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Κάρλος Γ’, συμφωνεί με αυτή την άποψη. «Πιστεύω πως στις επόμενες εκλογές, ιδιαίτερα αν συμπέσουν με τα Χριστούγεννα, θα σημειωθεί αποχή – ρεκόρ. Το βλέπω σαν άλλον έναν τρόπο να πιέσει το Λαϊκό Κόμμα τους Σοσιαλιστές, δημιουργώντας το επιχείρημα ότι θα έχουμε χριστουγεννιάτικες εκλογές επειδή ο Σάντσεθ αρνείται να συμβιβασθεί». Οι επιλογές του Σάντσεθ είναι περιορισμένες: οποιαδήποτε κίνηση υποστήριξης προς τον Ραχόι μπορεί να προκαλέσει έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση ενώ κινδυνεύει να δώσει χώρο στο Unidos Podemos, που θέλει να καθιερωθεί ως η κυρίαρχη φωνή της ισπανικής Αριστεράς.

Εως τους επόμενους Ολυμπιακούς;

Οι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να κάνουν πλάκα. «Πιστεύετε ότι θα έχουμε σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες;» ρώτησαν τον Ραχόι. «Τι να σας πω» απάντησε εκείνος, παρότι δεν φημίζεται για το χιούμορ του. «Δεν τολμώ να κάνω προβλέψεις».