Ρεκόρ εξαγωγών κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ το πρώτο εξάμηνο καθώς 60% των παραγόμενων καυσίμων διατέθηκε εκτός Ελλάδας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει πετύχει ποτέ ο όμιλος.

Τα καθαρά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 57% συγκριτικά με πέρυσι, φθάνοντας τα 104 εκατ. ευρώ, γεγονός που μεταξύ άλλων οφείλεται και στη θετική πορεία του όγκου εξαγωγών, που το δεύτερο τρίμηνο διπλασιάστηκαν (2.342 μετρικοί τόνοι έναντι 1.113 πέρυσι).

Στη βελτίωση της κερδοφορίας των ΕΛΠΕ και την απόδοση των διυλιστηρίων συνέβαλαν επίσης η διεύρυνση του αριθμού των κύριων προμηθευτών αργού και η διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις εμπορικές συμφωνίες με την ιρανική ΝIOC και τη ρωσική Rosneft.

Το πρώτο μάλιστα ρωσικό φορτίο αργού καταφθάνει εντός του Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα, αφορά 1 εκατομμύριο βαρέλια και η τιμή του είναι σύμφωνα με πληροφορίες 35 σεντς ανά βαρέλι χαμηλότερη, συγκριτικά με αυτές που δίνουν οι traders. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τo επόμενο διάστημα τα ΕΛΠΕ θα ρίξουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην απευθείας προμήθεια αργού από παραγωγούς, παρά μέσω traders, προκειμένου να διαμορφώσουν προς το τέλος του έτους μια αναλογία της τάξης 50%-50%.

Τα στοιχεία εξαμήνου δείχνουν επίσης υψηλή διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων, αύξηση της παραγωγής, βελτίωση της απόδοσης (overperformance) και περισσότερες πωλήσεις πετροχημικών. Στο μέτωπο των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, τα ΕΛΠΕ αποπλήρωσαν τον Μάιο ομόλογο ύψους 400 εκατ. δολαρίων, ενώ εντός του έτους σχεδιάζουν την αναχρηματοδότηση ενός ευρωομολόγου που λήγει το 2017.

Στην εγχώρια αγορά καυσίμων, η ζήτηση σημείωσε υποχώρηση. Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο κατά 3,9% συγκριτικά με πέρυσι. Στην περίπτωση της βενζίνης, η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 5%, ενώ για το ντίζελ ενισχύθηκε κατά 1%. Τα συγκρίσιμα κέρδη Ebitda του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 326 εκατ. ευρώ, οι όγκοι πωλήσεων διύλισης σε 7.449 μετρικούς τόνους (+13%), ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ.