Οι προσδοκίες ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες μπορεί να αποφασίσουν πάγωμα της παραγωγής για να σταθεροποιηθεί η αγορά οδήγησαν τις τιμές του μαύρου χρυσού κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οι τιμές κατέγραψαν αύξηση κατά 6,5% την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμα ότι είναι έτοιμη να συζητήσει τη σταθεροποίηση των αγορών κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης που θα πραγματοποιήσουν τον ερχόμενο μήνα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

Η Ρωσία είναι ανοικτή σε συνομιλίες για να ληφθεί κοινή απόφαση παγώματος της παραγωγής «εάν αυτό κριθεί απαραίτητο» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ μιλώντας στην εφημερίδα «Asharq Al Awsat» της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί πάνω από 10% μετά την υποχώρησή τους στα 40 δολάρια το βαρέλι, που είχε καταγραφεί στις αρχές του Αυγούστου.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate για παράδοση τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 45,15 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουλίου. Οι τιμές του πετρελαίου Brent έφτασαν τα 47,67 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Με μια πιθανή ανακοίνωση για πάγωμα της παραγωγής, στόχος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι να αλλάξουν το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά παρά τα θεμελιώδη μεγέθη της. «Ενα πάγωμα της παραγωγής θα επηρέαζε ψυχολογικά την αγορά. Ενα πάγωμα δεν θα είχε πραγματική επίδραση στην παραγωγή πετρελαίου» εκτιμά ο Μάικ Βίτνερ, υψηλόβαθμος αναλυτής της Societe Generale. Για επτά συνεχείς εβδομάδες έχει παρουσιάσει αύξηση και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεχή αύξηση μετά το 2014.

© Bloomberg News