Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναβάλει την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας τόσο πολλές φορές λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που έχει χαθεί ο λογαριασμός. Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου όχι μόνο δεν έχουν πετύχει τους στόχους που είχαν τότε ανακοινώσει, αλλά έχουν αναφέρει ότι θα χρειαστούν κι άλλο χρόνο για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι η Royal Bank of Scotland, η οποία απέδωσε την αναβολή στην επίτευξη των οικονομικών στόχων στα πολύ χαμηλά επιτόκια και στη μείωση των συναλλαγών των πελατών της μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε επαναπροσδιορισμό των στόχων κερδοφορίας έχουν προχωρήσει και άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η HSBC Holdings, η Standard Chartered και η UBS Group.

Πρόκειται για άσχημα νέα για ολόκληρο τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο οποίος έχει ήδη δει τις τιμές των μετοχών να ακολουθούν το τελευταίο διάστημα έντονα πτωτική πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών European Stoxx 600 Banks Index έχει υποχωρήσει φέτος κατά 32%.

Εκτός από τα χαμηλά επιτόκια που έχουν επιβάλει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να αυξήσουν την ανάπτυξη, στην αύξηση της αβεβαιότητας για τον τραπεζικό κλάδο έχει συμβάλει και το Brexit. Με την οικονομία της Βρετανίας να οδεύει προς ύφεση, την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε στερλίνες για πρώτη φορά μετά το 2009. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο που προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες για να φυλάνε εκεί τα χρήματά τους είναι αρνητικό εδώ και περισσότερα από δύο έτη.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες να ανακοινώσουν χιλιάδες περικοπές στις θέσεις εργασίας. Ερωτηματικό παραμένει επίσης εάν το Brexit θα αυξήσει το κόστος των τραπεζών, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρουν δραστηριότητές τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Με την οικονομίατης Βρετανίας να οδεύει προς ύφεση, την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε στερλίνες για πρώτη φορά μετά το 2009

© Bloomberg News