Το παγωτό είναι το καλοκαιρινό γλυκό που θα πρέπει να τρώμε δίχως καμία ενοχή: δροσερό, νόστιμο, με ελάχιστα λιπαρά και σε πολλές γευστικές επιλογές. Το κανονικό παγωτό έχει 5% λιπαρά, δηλαδή όσο έχει το γάλα. Τα σορμπέ δεν έχουν καθόλου λιπαρά, αλλά έχουν αρκετή ζάχαρη. Αυτά που έχουν 40% λιπαρά είναι τα παρφέ, αφού περιέχουν άφθονη κρέμα γάλακτος, μαρέγκες και άλλα, που είναι και τα πιο γευστικά.
Το θέμα είναι ότι στην αγορά υπάρχουν πολλά παγωτά με χημικές χρωστικές και σταθεροποιητικές ουσίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε καθώς οι γεύσεις που προσφέρουν στα καταστήματα που πωλούνται, δεν είναι δυνατόν να παρασκευαστούν με φυσικό τρόπο. Εχω δει μέχρι γαλάζιο παγωτό με γεύση Viagra. Επομένως, ο εντυπωσιασμός είναι και επικίνδυνος. Επίσης, δεν αγοράζω ποτέ παγωτό από κατάστημα που αρνείται να μου δώσει να δοκιμάσω.

Τεστάροντας περίπου 80 κουταλάκια από διαφορετικά παγωτά και αναζητώντας φρέσκα φρούτα στις κουζίνες, κατέληξα σε κάποια καταστήματα που προσφέρουν πραγματικά αγνό παγωτό με φρέσκο γάλα. Πολλά από αυτά έχουν επιλογές δίχως ζάχαρη, κάποια χωρίς λιπαρά, μη αναμενόμενες γεύσεις με βάση το αλκοόλ. Εκτιμώ ιδιαίτερα και τα ζεστά τραγανά χωνάκια που φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή, αλλά σπανίζουν. Οσο για τις γαρνιτούρες, κατά τη γνώμη μου όταν κάποιος έχει καλό παγωτό είναι απολύτως περιττές.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ. Ως λάτρης της σοκολάτας, ένα τα παγωτά που με ενθουσίασε περισσότερο φέτος το καλοκαίρι ήταν μια σοκολάτα με στέβια. Εξαιρετικά πλούσιο σε σοκολατένια γεύση, μαστιχωτό στην υφή, χωρίς άσχημα παιχνίδια με τη γλυκύτητα, με 5% λιπαρά και χωρίς ζάχαρη. Η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση. Τυχερός διότι το βρήκα ακριβώς δίπλα στο γραφείο μου, στο ζαχαροπλαστείο Παύλου (Παπαδιαμαντοπούλου 24 Γ, Ιλίσια, τηλ. 210-7774.012). Στο ίδιο ψυγείο υπάρχουν κλασικά παγωτά όπως η σοκολάτα και η κρέμα, extra dark σοκολάτα, φιστίκι που έχει μεγάλη επιτυχία αλλά εμένα μου έβγαλε πολύ τη γεύση πικραμύγδαλου, παγωτό με cookies, καραμέλα γάλακτος, πάβλοβα κ.ά. Χωνάκια έτοιμα του εμπορίου αλλά πολύ τραγανά και γευστικά. Επίσης κλασικά σορμπέ με ροδάκινο, φράουλα που σε μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να τα μετατρέψεις σε γρανίτα με μία σόδα. Τιμή κιλού 14,90 ευρώ.
Στο επόμενο ζαχαροπλαστείοπου έπρεπε να κλείσω το στόμα ήταν αυτό που βρήκα παγωτό σοκολάτα τσουρέκι και απλό τσουρέκι, τα οποία περιέχουν ολόκληρα κομμάτια από τσουρέκι. Το La Maison(Δηµοσθένους 147, Καλλιθέα, τηλ. 216-7006.518) διαθέτει σπιτικά παγωτά σε ευφάνταστες φυσικές γεύσεις με τιμή κιλού 13,60 ευρώ. Το φόρτε του αυτή την εποχή είναι τα σορμπέ, καθώς όπως μου εξηγεί ο υπεύθυνος Θανάσης Τσαγλιώτης είναι ό,τι πιο δροσερό και υγιεινό για την εποχή. Στο ψυγείο αυτό βρήκα υπέροχο σορμπέ ροδάκινο, μοχίτο με αρκετό δυόσμο και ρούμι, φράουλα και φυσικά λεμόνι. Στα παγωτά του υπάρχουν στάνταρ στρατσιατέλα, σοκολάτα γάλακτος με κομμάτια σοκολάτας που κριτσανίζουν στο στόμα σε κάθε δαγκωματιά, παρφέ σοκολάτας με κομμάτια σοκολάτας, συγκλονιστικό μοδάτο μπανόφι που το παρασκευάζει με όλα τα υλικά που βάζει και στην ομότιτλη πάστα. Μάλιστα, στο ψυγείο έχει κρυμμένη την πιο γευστική αλμυρή καραμέλα που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου. Αν τον παρακαλέσετε ελάχιστα, μπορεί και να σας τη σερβίρει. Είναι η μοναδική γαρνιτούρα που μου αρέσει, διότι είναι εξαιρετική και μοναδικά ιδιαίτερη: σαν καραμέλα κόκκος με ανθό αλατιού. Μου άρεσε πολύ και το μικρό ιταλικό χωνάκι του είναι τραγανό, ελάχιστα γλυκό και σχεδόν χωρίς γεύση, ακριβώς αυτό που πρέπει για να συνοδεύσει ένα καλό παγωτό.

Το παγωτατζίδικο που φτιάχνει τα δικά του χωνάκια εκείνη τη στιγμή και έχει μια κουζίνα γεμάτη από φρέσκα φρούτα είναι το Fatto a mano, δηλαδή χειροποίητο στα ιταλικά (Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210-5777.407 και Ηράκλειο Κρήτης Πλατεία Καλλεργών 2 – Λιοντάρια). «Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά υλικά, φρέσκο γάλα και οι γεύσεις είναι αποκλειστικά από φυσικά φρούτα. Η μπανάνα είναι Αρβης από Κρήτη, το πεπόνι από Μεσαρά Κρήτης, το ροδάκινο από Νάουσα ή Βέροια. Αυτό είναι άλλωστε και το concept μας, μηδέν πρόσθετα ούτε καν χρώμα ζαχαροπλαστικής, μηδέν γλουτένη και ως πρώτη ύλη ό,τι καλύτερο μπορεί να μπει παγκοσμίως σε μια κουζίνα» μου λέει ο υπεύθυνος Γιάννης Νύκταρης. Σε αυτό το ψυγείο βρήκα παγωτό με ροδοπέταλα από τον συνεταιρισμό Κοζάνης, ρακόμελο, ρακί και αρμπαρόριζα, ανθότυρο με μέλι, κρόκο Κοζάνης με καραμελωμένα καρύδια κ.ά. Παγωτά και χωρίς ζάχαρη (με μαλτιτόλη). Τιμή κιλού 16,90 ευρώ.

Με σύκα και τσίπουρο! Εγγύηση είναι και τα παγωτά του ζαχαροπλαστείου Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210-3610.092). Παραδοσιακό με συνταγές από το 1915, οπότε και άνοιξε το κατάστημα, δοκίμασα το αρκετά γλυκό εκμέκ καϊμάκι κανταΐφι (ως οφείλει να είναι ένα σιροπιαστό) με κομμάτια από κανταΐφι και από πρόβειο γάλα. Για όσους περνούν στο άλλο άκρο και δεν θέλουν καθόλου ζάχαρη ή για άτομα με διαβήτη, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο διαθέτει τις περισσότερες γεύσεις με μαλτιτόλη. Παρφέ κρέμα ή σοκολάτα και κρέμα με αγελαδινό γάλα. Εντυπωσιακό με έντονη γεύση ήταν αυτό με τα αποξηραμένα σύκα και τσίπουρο. Παρασκευάζεται βυθίζοντας τα σύκα στο τσίπουρο (με γλυκάνισο παρακαλώ) και ακολούθως δημιουργώντας το κλασικό παγωτό. Το καϊμάκι του κάνει τη διαφορά αφού δεν έχει μαστίχα Χίου αλλά σαλέπι. Τα χωνάκια αξιοπρεπή, γευστικά τραγανά και κάποια από αυτά «πειραγμένα» αφού τα έχει βουτήξει στη σοκολάτα και στα καρύδια ή στην τρούφα και βρίσκονται στο ψυγείο με τα παγωτά. Τιμή 19 ευρώ το κιλό.