Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε την Τετάρτη την «ανησυχία» του για τις πληροφορίες ότι ίσως χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου σε βομβαρδισμό κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 24 άνθρωποι αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μετά τη ρίψη βαρελιών με εκρηκτικά στην πόλη Σαρακέμπ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια του Χαλεπιού.

Κάτοικοι της πόλης κατήγγειλαν ότι επρόκειτο για επίθεση με αέριο χλωρίου, κάτι που η ΜΚΟ σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις πληροφορίες αυτές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΑΧΟ, ο διευθυντής του Αχμέτ Ουζουμτζού.

Ο βομβαρδισμός αυτός, για τον οποίο αντάρτες κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, σημειώθηκε κοντά σε περιοχή όπου πέντε Ρώσοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα όταν καταρρίφθηκε το ελικόπτερό στο οποίο επέβαιναν.

Ρωσία: Η «μετριοπαθής αντιπολίτευση» έκανε χρήση τοξικού αερίου

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι «μετριοπαθείς» αντάρτες στο Χαλέπι εξαπέλυσαν επίθεση με την χρήση τοξικού αερίου την Τρίτη, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και RIA Novosti, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και 20 άλλοι να διακομιστούν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο υποστράτηγος Σεργκέι Σβάρκοφ δήλωσε ότι μέλη της οργάνωσης Χαρακάτ Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί μέρος της «λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» πραγματοποίησαν την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον συνοικίας του Χαλεπιού την Τρίτη στις 19:05 τοπική ώρα.

Ο ΟΑΧΟ κάνει λόγο εδώ και μήνες γα συνεχή χρήση —χωρίς να αποφαίνεται για το ποια πλευρά την κάνει— χημικών όπλων, και πιο συγκεκριμένα αερίου σαρίν, αερίου μουστάρδας και αερίου χλωρίου στις μάχες στη Συρία, όπου ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή 280.000 και πλέον ανθρώπων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ που είχε λάβει εντολή να ερευνήσει εννέα επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία δεν έχει μέχρι σήμερα καταλήξει σε συμπεράσματα.

Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα και διατείνεται ότι οι καταγγελίες περί χρήσης τέτοιων όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις γίνονται για «πολιτικούς σκοπούς».