Την ανάγκη να επικαλεστεί και πάλι γνωστή αραβική παροιμία για να τονίσει ότι το καραβάνι προχωρά –επομένως η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της –αισθάνθηκε το Μαξίμου. Ωστόσο λίγο νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε πως το κόψιμο του ΕΚΑΣ ήταν «ένα σημείο ήττας στη διαπραγμάτευση» ακυρώνοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι κληρονόμησε από τη ΝΔ την κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Επί της ουσίας η επισήμανση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ χαλάει το κυβερνητικό αφήγημα πως χάρη στη σκληρή διαπραγμάτευση αποφεύχθηκαν τα χειρότερα όπως για παράδειγμα το κόψιμο των κύριων συντάξεων.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Χρήστου Μαντά στον Σκάι έδωσε τροφή για νέο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να επισημαίνει ότι επιβεβαιώνονται όσα υποστηρίζει ο πρόεδρός της, ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Αντιθέτως έθεσε –σύμφωνα με το κόμμα της Πειραιώς πλέον –με την ανεπάρκειά του στο περιθώριο χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται με βίαιο τρόπο.

Το Μαξίμου άδραξε την ευκαιρία για να σχολιάσει καυστικά πως η ΝΔ που είχε συνομολογήσει με τους δανειστές τον «ξαφνικό θάνατο» του ΕΚΑΣ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τη δραματική περικοπή στις κύριες συντάξεις, με την πρόθεση να τα φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση και να επιταχύνει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, έχει σήμερα το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύτηκε». Ωστόσο «ο λαός βλέπει ποιος διαπραγματεύεται και ποιος ήταν εκείνος που υπέγραφε λευκά χαρτιά και σήμερα κάνει τζάμπα αντιπολίτευση από τις παραλίες».

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Γενικώς το Μαξίμου που δεν θέλει να αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω, επιχειρεί να διαψεύσει τη γνωστή φράση του Ουμπέρτο Εκο πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις για να προβάλει το κυβερνητικό έργο. Η κυβέρνηση επιμένει πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται κανονικά. Καταλογίζει μάλιστα σε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρόθεση να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη ως προς τη νομιμότητα διεξαγωγής της δημοπρασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Κι αυτό με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν γαλάζιοι βουλευτές, γιατί η κυβέρνηση δεν περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προτού διεξαγάγει τον διαγωνισμό. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης υπενθυμίζει λοιπόν πως το επιχείρημα αυτό καταρρέει με την ανάγνωση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ που απέρριψαν στο σύνολό τους τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι επιδίωκαν να ανασταλεί η διαγωνιστική διαδικασία. Και κάνει ειδική μνεία στο σημείο της απόφασης που αναφέρει πως «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας».

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Το Μαξίμου χθες προχώρησε και σε απολογισμό των πεπραγμένων του το τελευταίο διάστημα για να καταδείξει πως «παρά τις επιθέσεις και τα ψεύδη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ίδιο έχει έργο να επιδείξει. Υπενθύμισε λοιπόν πως μόνο για το Νοσοκομείο Τρικάλων η διακοπή του καθεστώτος εργολαβίας υπηρεσιών καθαριότητας και η υπογραφή ατομικών συμβάσεων θα σημάνει αύξηση μισθού για το προσωπικό καθαριότητας από περίπου 350 σε 750 ευρώ. Παράλληλα το νοσοκομείο θα εξοικονομήσει 200.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο Σαντορίνης το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από 15 ημέρες έγινε ο πρώτος τοκετός, ενώ ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπολειτουργεί.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά σχολεία το Μαξίμου υποστηρίζει ότι κατοχυρώνουν την εργασιακή αξιοπρέπεια των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και απαγορεύουν την απόλυσή τους χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Συμπληρώνει μάλιστα πως αντίστοιχες ρυθμίσεις προωθεί και για τους καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια. Ειδικά για προσφυγόπουλα φέτος θα λειτουργήσουν στα σχολεία τάξεις υποδοχής.

Η κυβέρνηση υπερτονίζει μέσω κύκλων της και τις δημοπρατήσεις έργων με διαγωνισμούς μικρότερου αντικειμένου, για να επισημάνει ότι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση κόστους κατά 50% και την αποτροπή σχηματισμού καρτέλ στα δημόσια έργα.

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΖΑΛΑ. Κύκλοι του Μαξίμου που ρωτήθηκαν χθες για τις αγωνιώδεις επισημάνσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην «Μπιλντ» σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του Προσφυγικού μετά τα γεγονότα στην Τουρκία, σχολίαζαν ότι ως το αρμόδιο μέλος της κυβέρνησης είναι λογικό να διατυπώνει ανησυχία για το κατά πόσον η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Τόνιζαν πως και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση, προσέθεταν ωστόσο πως μέχρι στιγμής η αύξηση των προσφυγικών ροών δεν αποτελεί στοιχείο για την πρόκληση πανικού. Ευελπιστώντας πως επειδή ο Ερντογάν έχει πολλά προβλήματα να επιλύσει στη χώρα του, δεν θα ασχοληθεί τώρα με την αθέτηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό. Αργά το βράδυ με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε στη δημοσιότητα το ακριβές απόσπασμα της συνέντευξης του Μουζάλα στα ελληνικά, από όπου και διαπιστώνεται ότι η απόδοση των λεγομένων του από τη γερμανική εφημερίδα ήταν υπερβολική.