Η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση επιτάχυνε την πτώση των τιμών των κατοικιών στο Λονδίνο που είχε ήδη ξεκινήσει μετά την αύξηση της φορολογίας των ακινήτων. Στο Κεντρικό Λονδίνο η πτώση τον περασμένο μήνα έφτασε στο 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 2009 και μετά.

Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα όπως το Τσέλσι η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 7,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank. Στο Knightsbridge οι τιμές υποχώρησαν κατά 7,3%. Τα ενοίκια στο πιο κεντρικό σημείο του Λονδίνου υποχώρησαν το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 3,6%. Ο αριθμός των νέων κατοικιών που προσφέρονται για ενοικίαση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 49% σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο μπορεί να αντιμετωπίσουν ισχυρό σοκ επειδή πολλοί ιδιοκτήτες προχωρούν σε πωλήσεις μετά την αύξηση της φορολογίας, ανέφερε τον Ιούνιο η Deutsche Bank.

Το 2014 η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αυξήσει τη φορολογία για τις αγοραπωλησίες κατοικιών πολυτελείας.

Η ψήφος για Brexit αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα που κάνει πολλούς να διστάζουν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν κατοικία στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, σύμφωνα με το στέλεχος της Knight Frank Τομ Μπιλ. Η πτώση των τιμών σημαίνει ότι αρκετοί ιδιοκτήτες προτιμούν πλέον να προσπαθήσουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους αντί να τα πουλήσουν και αυτό προκαλεί πτωτικές πιέσεις και στις τιμές των ενοικίων, πρόσθεσε. Πολλοί έχουν αγοράσει στο Λονδίνο ακίνητα σε πολύ υψηλές τιμές είτε με δάνειο είτε χωρίς και η πτώση της αξίας των ακινήτων μπορεί να επιφέρει σημαντικές απώλειες.

© Bloomberg News