Ούτε ήσυχες ούτε ήρεμες θα είναι οι επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός, ακόμα και στην πρόσφατη συζήτηση του εκλογικού νόμου, είπε με υπερηφάνεια ότι φέτος η Βουλή δεν κλείνει και συνεχίζει να νομοθετεί. Εννοούσε ωστόσο ότι φέτος δεν υπάρχουν θερινά τμήματα διότι το Κοινοβούλιο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 5 Αυγούστου. Και θα ανοίξει ξανά 20 ημέρες αργότερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι ρυθμοί στο κοινοβουλευτικό έργο έχουν εντατικοποιηθεί, παραπέμποντας περισσότερο σε χειμερινή Σύνοδο. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η αίθουσα της Ολομέλειας και αυτές των Επιτροπών είναι σχεδόν συνέχεια γεμάτες από βουλευτές εξαιτίας των συνεδριάσεων.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή την εβδομάδα, η οποία αρχίζει σήμερα το μεσημέρι με την ακρόαση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη σχετικά με τις καταγγελίες της για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Επίσης στην Ολομέλεια θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

ΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Ο πολιτικός υδράργυρος όμως αναμένεται να χτυπήσει θερμοκρασίες καύσωνα στη Βουλή μία ημέρα αργότερα. Κι αυτό επειδή αύριο Τρίτη στις 10 το πρωί θα συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο κείμενο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ζητείται και η διερεύνηση της ύπαρξης του περίφημου «plan Χ». Αν δηλαδή, το Μαξίμου απεργαζόταν παράλληλο σχέδιο για έξοδο της χώρας από το ευρώ, έκδοση παράλληλου νομίσματος, κούρεμα των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολή στο Νομισματοκοπείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμπολίτευση δεν θα συναινέσει στο αίτημα για τη σύσταση της επιτροπής, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η συνεδρίαση δεν θα είναι εκρηκτική. Η επιδίωξη της Συγγρού σε αυτή τη συζήτηση θα είναι να κλείσει τον κύκλο της επτάμηνης προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, φέρνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις ευθύνες, τα λάθη και της παραλείψεις της.

Παραλλήλως, την ίδια ημέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Το πρωί της Τετάρτης ψηφίζονται στην Ολομέλεια οι τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών αλλά και για την ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ. Η συνεδρίαση θα αρχίσει με την ακρόαση του ιδιοκτήτη του Σκάι Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος απάντησε θετικά στο αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου, ώστε να παραστεί στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου. Επιπλέον θα συνεδριάσει και η Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.