Η αστυνομία του Μονάχου μιλά για πιθανολογούμενη υπόθεση τρομοκρατίας. Δεν δίνεται κανένα πιθανό κίνητρα σε αυτή την φάση, τονίζεται ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μέσω Facebook η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση, και να περιοριστεί η σεναριολογία σχετικά με τα γεγονότα.

Οι μαρτυρίες που θέλουν έναν από τους δράστες να φορά ναζιστικές μπότες και να φωνάζει «γα… οι ξένοι» πριν αρχίσει να πυροβολεί κατά των ανυποψίαστων πολιτών σε συνδυασμό με την «επέτειο» από την επίθεση του Αντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία δίνουν την εικόνα επίθεσης νεοναζί.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης φώναξε «Είμαι Γερμανός» πριν αρχίσει να πυροβολεί, κάτι που συνηγορεί στο ίδιο σενάριο της επίθεσης νεοναζί.

Προς το παρόν οι αρχές τηρούν στάση αναμονής και προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία ενώ είναι πολύ επιφυλακτικοί στη μετάδοση πληροφοριών.

Για αντικρουόμενες πληροφορίες και κίνητρα τα οποία δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί έκανε λόγο σε δήλωσή του για τα τραγικά γεγονότα στο Μόναχο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις από το Μόναχο. Ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ακόμη έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες». δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.