Αν υπάρχει μια φράση που αποτυπώνει τη λογική του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση είναι: «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

Γνωρίζοντας δηλαδή ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παρασύρει μαζί της στον γκρεμό και ολόκληρη τη χώρα, εγκλωβίζοντάς την σε καθεστώς ακυβερνησίας.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα μάχεται για να βγει από την κρίση και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ τη σταθερότητα, ποια είναι η λύση που θυμήθηκε τώρα να φέρει η κυβέρνηση; Εναν εκλογικό νόμο που καθιστά σχεδόν αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμα και στην περίπτωση που ένα κόμμα εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία.

Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε σταθερά υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής από το 1974, είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα-παρωδία κλείνοντας τις τράπεζες, αφού ξαναβύθισε τη χώρα στην ύφεση οδηγώντας την σε ένα αχρείαστο Μνημόνιο και αφού επέβαλε μια σειρά από άδικα, σκληρά μέτρα, έρχεται να βάλει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της κληρονομιάς που θα αφήσει.

Γνωρίζοντας πως όσο έρχονται νέα ραβασάκια από την Εφορία η θέση τους θα επιδεινώνεται διαρκώς, αγχώνονται για το πολιτικό τους μέλλον καθώς βλέπουν να ορθώνεται μπροστά τους η προοπτική της ολικής κατάρρευσης. Επιλέγουν λοιπόν να πετάξουν λευκή πετσέτα και να στήσουν την απόδρασή τους με μόνο κριτήριο το κομματικό συμφέρον, αδιαφορώντας προκλητικά για το αύριο του τόπου. Φέρνουν έναν νόμο που είναι παραδοχή ήττας και τον φέρνουν βιαστικά μέσα στο κατακαλόκαιρο, για να οργανώσουν και να μετριάσουν την ήττα τους.

Επισπεύδοντας τις εκλογές, στόχος του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του είναι, προφανώς, να διαμορφώσουν ένα σενάριο κυβερνητικής παρένθεσης, παγιδεύοντας εκ των προτέρων τη Νέα Δημοκρατία και όποια συνεργασία προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές. Ενδεχομένως, μάλιστα, να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν για αυτόν τον σκοπό ακόμη και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Η Ιστορία, βεβαίως, μας διδάσκει ότι τέτοιες κοντόφθαλμες, συμφεροντολογικές ασκήσεις επί χάρτου ποτέ δεν βρίσκουν εφαρμογή στην πραγματικότητα.

Οχι ότι η πραγματικότητα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα μια κυβέρνηση που συνεχίζει να προσεγγίζει την πολιτική με όρους επικοινωνιακών τρικ, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες δίνουν ακόμη σημασία στους θεατρινισμούς της.

Οσα τρικ και να σκαρφιστούν όμως, δεν κρύβεται ούτε η ανεπάρκειά τους ούτε η τεράστια ζημιά που έχουν κάνει. Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι απλή αναλογική, είναι απλή λογική. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει επαφή με την απλή λογική. Ο,τι και να κάνει όμως, η χώρα ευτυχώς θα πάψει σύντομα να είναι όμηρος της λογικής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθήνας