Ξαναβάζει στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς το ζήτημα του χρέους το Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι η βιωσιμότητά του συνδέεται και με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μια πρώτη διερευνητική κουβέντα για το δημόσιο χρέος της χώρας έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί ζητώντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωσή του. Ο επίτροπος επί των Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε θετικός εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί έως το τέλος του χρόνου. Δημοσίως βεβαίως εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος δηλώνοντας ότι είναι νωρίς να αρχίσει κάποια συζήτηση.

Η κυβέρνηση εντάσσει από τώρα στις συζητήσεις της με ευρωπαίους αξιωματούχους το θέμα του χρέους, αν και γνωρίζει ότι δεν κινείται το σύνολο των θεσμών στην ίδια κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που συντάσσεται σ’ αυτό το θέμα με τον Σόιμπλε εμφανίζεται απόλυτα αρνητικός σε οποιαδήποτε επανέναρξη συζήτησης για το ελληνικό χρέος πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει στήριξη για τη μείωση του χρέους και από τις ΗΠΑ, και μάλιστα θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου που έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή να ασκηθεί επιρροή του αμερικανικού παράγοντα προς το ΔΝΤ και τη Γερμανία στην κατεύθυνση της διευθέτησής του. Με το Ταμείο θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα αφού άλλωστε το θέμα της γενναίας αντιμετώπισης του χρέους αποτελεί την κύρια προϋπόθεση που θέτει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ομως οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Γερμανία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται σθεναρά να μπει σε μια τέτοια συζήτηση επί του παρόντος. Το θέμα σχολιάστηκε άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα στη Βαρσοβία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον έλληνα Πρωθυπουργό πως οκτώ χρόνια τώρα δεν κατάφερε ποτέ να συνεννοηθεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Πάντως, ο Ομπάμα τηρεί την υπόσχεση που έδωσε στον Τσίπρα και στέλνει τον Λιου στην Αθήνα θέλοντας και ο ίδιος να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Η άφιξη του Τζακ Λιου συμπίπτει βεβαίως και με το κλίμα αστάθειας που υπάρχει στη γειτονική Τουρκία και το οποίο, όπως έχει φανεί, έχει προκαλέσει ένταση και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το Μαξίμου προτίθεται να βάλει στην ατζέντα της συζήτησης με τον Τζακ Λιου και τα εργασιακά, ζητώντας και γι’ αυτό το θέμα την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ που ως γνωστόν πιέζει σε δύσκολα θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το lock out. Τα εργασιακά συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Μοσκοβισί, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται ικανοποιημένη διότι σύμφωνα με πηγές απέσπασε τη διαβεβαίωση του επιτρόπου πως η Κομισιόν θα στηρίξει και ότι για το καυτό αυτό ζήτημα δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΓΙΑ ΕΚΑΣ. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησαν από τον επίτροπο να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα μεγαλύτερης αυτονομίας για την εφαρμογή της κοινωνικής της πολιτικής. Για παράδειγμα το Μαξίμου αναζητεί λύσεις για την αντικατάσταση του επιδόματος του ΕΚΑΣ, ωστόσο όταν καταλήξει στην πρότασή του δεν θέλει να περάσει από τον ασφυκτικό έλεγχο των τροϊκανών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη που έδωσε από κοινού με τον Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια αντίφαση που θέλει τους θεσμούς να έχουν ρόλο στη μικροδιαχείριση του προγράμματος και την ίδια ώρα να ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του. Ο γάλλος επίτροπος έδειξε να κατανοεί το ελληνικό αίτημα ωστόσο απέφυγε να πάρει σαφή θέση και περιορίστηκε να πει ότι «πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με το micromanagment», κάτι που ερμηνεύτηκε ως έμμεση υποστήριξη της συγκεκριμένης αξίωσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό που είναι βέβαιο πια είναι ότι τόσο το Μαξίμου όσο και οι θεσμοί δεν επιθυμούν νέες παρατάσεις και καθυστερήσεις, και επιζητούν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. «Μέσα στον Οκτώβριο να έχουμε τελειώσει» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής από την Κίνα.

Ωσπου να διασαφηνιστούν όμως όλες οι εκκρεμότητες φαίνεται πως η κυβέρνηση θα αναβάλλει την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος καθώς δεν θέλει να προσδιορίσει τους στόχους για το 2019-2020 ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% χωρίς προηγουμένως να έχει φανεί το τι θα γίνει με το χρέος.