Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε την Τετάρτη την Σλοβενία ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη μετά από την έφοδο της αστυνομίας στην κεντρική τράπεζα της χώρας στην Λιουμπλιάνα και την κατάσχεση εγγράφων, σε μια σπάνια αντιπαράθεση μεταξύ των τοπικών αρχών και ενός από τους θεσμούς της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι αποδοκιμάζει την κατάσχεση, η οποία παραβιάζει τα νομικά προνόμια και τις νομικές ασυλίες της ΕΚΤ, και ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επέμβει.

Η αστυνομία της Σλοβενίας διεξήγαγε έρευνες σε τέσσερα σημεία στην Λιουμπλιάνα την Τετάρτη, στα οποία περιλαμβάνονταν η κεντρική τράπεζα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για προκαταρκτική έρευνα που αφορά πιθανές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια τραπεζικής αναδιάρθρωσης το 2013.

«Ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιέχει πληροφορίες της ΕΚΤ και αυτές οι πληροφορίες προστατεύονται από το άμεσα εφαρμόσιμο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Ντράγκι σε επιστολή του στον γενικό εισαγγελέα της χώρας. «Η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης και σχετικά ένδικα μέσα του σλοβενικού δικαίου», πρόσθεσε.

«Η έρευνα αφορούσε την αξιολόγηση τράπεζας»

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αστυνομία κατάσχεσε πληροφορίες στους υπολογιστές του διοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο καθορίζει τιμές και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αστυνομία της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η έρευνα αφορούσε την αξιολόγηση τράπεζας η οποία διασώθηκε από την πολιτεία το 2013, κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατόχους ομολόγων δεύτερης προτεραιότητας και υποτελών οφειλών, συνολικής αξίας 257 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2013, η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε να τονώσει με πάνω από 3 δισ. ευρώ τις τοπικές τράπεζες για να αποφύγει το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν από τον τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων. Η κίνηση βοήθησε τη χώρα να αποφύγει με πολύ μικρό περιθώριο τη διάσωση μέσω διεθνούς δανεισμού. Ως τμήμα της αναδιάρθρωσης, διαγράφηκαν δευτερεύοντα ομόλογα αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες.

Το 2014, η Σλοβενική Ενωση Μικρών Μετόχων κατέθεσε σειρά μηνύσεων εναντίον της Τράπεζας της Σλοβενίας και τοπικών τραπεζών, ισχυριζόμενη ότι τα επισφαλή ομόλογα και το κεφάλαιο των μετόχων στις διασωθείσες τράπεζες δεν θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί. Η εκδίκαση των προσφυγών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Τράπεζα της Σλοβενίας έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι δεν χειρίστηκε σωστά τις πληροφορίες όταν συνέτασσε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από