Αρωμα γυναίκας για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη Σοφία Μπεκατώρου να έχει την τιμή (με ομόφωνη απόφαση των μελών της ΕΟΕ) να είναι η σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας !

Θα μπει πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο, στο περίφημο Μαρακανά, στις 5 Αυγούστου, μεταξύ των 10.500 και πλέον αθλητών και αθλητριών που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση. Υψιστη τιμή που την αξίζει πέρα ώς πέρα η διαχρονική πρωταθλήτριά μας.

Η ιδέα είχε πέσει αρκετό καιρό πριν στο τραπέζι των μελών της ΕΟΕ, όχι μόνο γιατί ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία και σε μια γυναίκα, αλλά διότι η Σοφία Μπεκατώρου έχει πετύχει σχεδόν το ακατόρθωτο. Να στεφτεί ολυμπιονίκης σε δύο διαφορετικές ιστιοπλοϊκές κλάσεις συμμετέχοντας με διαφορετικά πληρώματα, ενώ στο Ρίο πάει με μια 3η κλάση και επίσης με νέο πλήρωμα!

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, τιμή που αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του γεγονότος ότι είμαι η πρώτη γυναίκα που θα είναι σημαιοφόρος. Εχω πάρει μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις διαφορετικές κλάσεις και νιώθω ότι επιβραβεύεται η προσπάθειά μου όλα αυτά τα χρόνια. Χαίρομαι επίσης γιατί, παρά τα πολλά προβλήματα που υπήρχαν, κατάφεραν ώς τώρα σχεδόν 90 αθλητές και αθλήτριες να εξασφαλίσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι σίγουρη ότι όλα τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό» τόνισε η χρυσή ολυμπιονίκης του 2004 στην Αθήνα (με παρτενέρ την Αιμιλία Τσουλφά στα 470, με την οποία είχε «τρέξει» και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000) και χάλκινη ολυμπιονίκης το 2008 στο Πεκίνο (με πλήρωμα τις Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου στα Ινγκλινγκ).

ΝΕΟ ΠΛΗΡΩΜΑ. Παράλληλα δεν έκρυψε τη χαρά της που η έμπνευση του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου «Υιοθετήστε έναν αθλητή» πέτυχε και στο Ρίο θα πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένα τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Στο Ρίο θα αγωνιστεί στην κλάση Nacra 17 μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη που αντικατέστησε τον μέχρι πρότινος παρτενέρ της (και φανατικότερο υποστηρικτή ακόμα της προσπάθειας) Κώστα Τριγκώνη.

Μέχρι και το 2012 είχαμε πάντα άνδρα σημαιοφόρο, με τον Χρήστο Παπανικολάου (1968 και 1972) και τον Πύρρο Δήμα (1996 και 2004) να είναι οι μόνοι που είχαν την τιμή εις διπλούν. Στους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι το 2014 είχαμε γυναίκα σημαιοφόρο την Παναγιώτα Τσακίρη.