Από τον όγδοο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου έχει διαμορφωθεί ο Φάρος, βλέπεις όλη την Αθήνα. Πάνω από τον Φάρο κρέμεται το ενεργειακό στέγαστρο, ένα μοναδικό κατασκευαστικό επίτευγμα που καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Από κάτω βρίσκονται οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη σκηνή της να είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου, και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, η οποία θα έχει χωρητικότητα δύο εκατομμύρια τόμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα που είδαν και θαύμασαν οι επισκέπτες οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το τετραήμερο εκδηλώσεων που διοργανώθηκε τις περασμένες ημέρες με τον συμβολικό τίτλο «Metamorphosis: το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο».

Πίσω όμως από αυτό το μεγάλο έργο κρύβεται, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ένα τεράστιο κατασκευαστικό επίτευγμα. Μια ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ, μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, απέδειξε στην πράξη ότι το ελληνικό κατασκευαστικό δυναμικό είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία σε κάθε πρόκληση. Για περίπου τριάμισι χρόνια, περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι (μόνο εντός εργοταξίου) έφεραν σε πέρας το πολυσύνθετο αυτό έργο που, εκτός από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα, υπήρξε το πλέον απαιτητικό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σε θέματα ασφάλειας προσωπικού και εγκαταστάσεων, και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως. Η ΤΕΡΝΑ, ως μέλος της κοινοπραξίας Salini Impregilo – ΤΕΡΝΑ, συνέβαλε στην υλοποίησή του με βάση το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τις σύνθετες και ειδικές για το έργο προδιαγραφές του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και των συμβούλων του (κορυφαία αυτή του ενεργειακού στεγάστρου, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα επίτευγμα μηχανικής).

Στον μακρύ κατάλογο των σημαντικών κτιρίων Πολιτισμού που έχει κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Γουλανδρή, το Θέατρο Παλλάς και άλλα. Σε αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί το «πετράδι στο στέμμα», το ΚΠΙΣΝ.