Πρώτη μεγάλη κίνηση στη λιανική του ηλεκτρισμού αποτελεί η συμφωνία συνεργασίας για πώληση ρεύματος που ανακοίνωσαν χθες οι όμιλοι ΟΤΕ και Μυτιληναίος, με φόντο τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με αυτήν, τα πακέτα ρεύματος για νοικοκυριά και επαγγελματίες της Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου θα αρχίσουν μέσα στον Ιούλιο να διατίθενται και από τα 450 καταστήματα του πανελλαδικού δικτύου Cosmote και Γερμανός.

Στην ουσία, η κίνηση των δύο ομίλων «παντρεύει» για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τη δυνατότητα παροχής από το ίδιο κατάστημα υπηρεσιών τόσο ρεύματος όσο και τηλεφωνίας, κατά το μοντέλο που ισχύει χρόνια τώρα στο εξωτερικό. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ένα από τα νέα προϊόντα που θα ανακοινωθούν αναλυτικά, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπει ειδικά για τους συνδρομητές της Cosmote έξτρα έκπτωση επί των τιμολογίων ρεύματος της Protergia.

Στην πράξη, η ανακοίνωση των δύο ομίλων συνιστά απάντηση του ανταγωνισμού στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΔΕΗ να συγκρατήσει το πελατολόγιό της και ενώ από σήμερα ξεκινά η έκπτωση 15% στα τιμολόγιά της.

Ετσι, αφενός τα καταστήματα Cosmote και Γερμανός εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους και με προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από την Protergia, αφετέρου η Protergia ενισχύει το δίκτυο σημείων πώλησης και προώθησης των προϊόντων της, καθώς θα διατίθενται μέσα από περισσότερα από 450 καταστήματα. Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από τα τιμολόγια που θα προσφέρει, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά της αγοράς.

Δεδομένο θεωρείται ότι την κίνηση των δύο ομίλων θα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες, ότι νέες συμφωνίες θα ανακοινωθούν στην αγορά λιανικής, ενισχύοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό και πιέζοντας επομένως προς τα κάτω τις τιμές στο ρεύμα, προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Σύντομα επίσης, πλάι στα παραδοσιακά πακέτα ρεύματος, θα κάνουν την εμφάνισή τους και πιο σύνθετα προϊόντα, όπως προγράμματα που θα συνδυάζουν την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τον ηλεκτρισμό, αλλά και το φυσικό αέριο, όταν από το 2018 και μετά απελευθερωθεί πλήρως η συγκεκριμένη αγορά για τους οικιακούς καταναλωτές.

Το μεγάλο ωστόσο ραντεβού για όσους ανταγωνίζονται στη λιανική του ρεύματος έχει δοθεί για τον Σεπτέμβριο, οπότε με «πυροκροτητή» την πρώτη υποχρεωτική από τη ΔΕΗ δημοπρασία στο ρεύμα θα ξεκινήσει και η σημαντικότερη μέχρι τώρα μάχη στην αγορά.