Ενας από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit, υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Θεωρούμενος σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ετοιμάζεται επίσης να ανακοινώσει τη υποψηφιότητά του μέχρι το μεσημέρι, ο Μάικλ Γκόουβ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα: «με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», δηλώνει στην ανακοίνωσή του αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Πρόκειται για μία εν δυνάμει κακή είδηση για τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, αφού ο ίδιος ο Γκόουβ είχε πριν από μόλις λίγες ημέρες αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

«Εχω επανειλημμένως πει ότι δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός…αλλά αυτά που έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη βάρυναν σημαντικά στη ζυγαριά», εξηγεί στην ανακοίνωσή του.

Σε email που διέρρευσε χθες στον Τύπο, η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail Σάρα Βάιν εμφανίζεται να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του.

Γράφει επίσης στο μήνυμα αυτό, το περιεχόμενο του οποίου δεν διέψευσε η ίδια, ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν έχει με βεβαιότητα την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ούτε το Πολ Ντέικρ , του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times Ρούπερτ Μέρντοκ.

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας θα γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά την ψήφο ων 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο φιναλίστ που θα επιλεγούν από τους βουλευτές των Τόρις.