Η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει να κάνει ένεση κεφαλαίων σε ορισμένες από τις τράπεζες της χώρας που δέχτηκαν νέο πλήγμα από το ξεπούλημα των αγορών μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πηγές.

Συγκεκριμένα, εξετάζει ενίσχυση με ποσό που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 40 δισ. ευρώ, ανέφερε μια από τις πηγές που ζήτησε ένα μην κατονομαστεί. Η Ρώμη μπορεί να στηρίζει τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες παρέχοντάς τους κεφάλαια ή δίνοντας εγγυήσεις, πρόσθεσε. Το τελικό ποσό είναι υπό συζήτηση, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως τα κόκκινα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, τη χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας και ιδιαίτερα τα χαμηλά επιτόκια. Η Ιταλία δέχτηκε και αυτή σημαντικό πλήγμα από το ξεπούλημα των αγορών που εκδηλώθηκε μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit, το οποίο οδήγησε σε μείωση της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου κατά 2,5 τρισ. δολάρια. Μέσα στην αναταραχή αυτή ορισμένες από τις μετοχές ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 20%.

«Τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της Ιταλίας απέχουν πολύ από το να επιλυθούν», εκτιμά ο Γιαν φον Γκέριχ, αναλυτής της Nordea Bank. «Οι προοπτικές για τις τράπεζες ήταν ήδη δυσοίωνες πριν το Brexit και τώρα οι νέες ανησυχίες επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές», προσέθεσε. Για το θέμα συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας όπου διατυπώθηκαν αρκετές προτάσεις. Ανεπίσημες συζητήσει γίνονται επίσης και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις πηγές. Η Ρώμη παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην αγορά και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για στήριξη των τραπεζών, ανέφεραν ακόμη. Η ενίσχυση των τραπεζών μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση μέσω έκδοσης χρέους, έγραψε η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano».

© Bloomberg News